Instagram Stories: 500 miljoner dagliga användare

Instagram Logo 950x500

Instagram Stories har fler än 500 miljoner användare – varje dag. Det uppmärksammade Mark Zuckerberg i ett meddelande tidigare i veckan. Siffran presenterades samtidigt med Facebooks kvartalsrapport för fjärde kvartalet 2018.

  • Facebook, WhatsApp, Instagram och Messenger har tillsammans 2,7 miljoner dagliga användare
  • Mark Zuckerberg uppmärksammar E2E-kryptering som ska släppas till samtliga tjänster och produkter
  • Många kontroverser kring integritet och datahantering kan begränsa Facebooks tillväxt framöver
  • Facebook betalade minderåriga för åtkomst till deras mobiltelefoner

Med en halv miljard dagliga användare har Instagram Stories vuxit rejält sen juni 2018. Då rapporterades nämligen 400 miljoner dagliga användare, så det är en rejäl ökning som Mark Zuckerberg avslöjar.

Instagram Stories kommer ursprungligen från Snapchat. Efter att Facebook implementerat sin egen variant i Instagram dröjde det bara till mitten på 2017 innan Snapchat fick se sig omsprungen i antalet användare.

Och Mark Zuckerberg har inga planer på att ta det lugnt med utvecklingen framöver. I kvartalsrapporten avslöjar han målet att alla företagets produkter och tjänster ska använda E2E-kryptering, eller End-2-End kryptering. Och krypteringen ska vara påslagen från start.

En smått ironisk väg framåt eftersom Facebook betalar användare för att kringgå krypteringen och ta del av data på deras mobiltelefoner; ett tillvägagångssätt som bland annat fick Apple att straffa Facebook och begränsa hur företaget får testa appar på iOS.

Facebook har 2,7 miljarder användare varje dag

Det berättades också att Facebook har otroliga 2,7 miljarder dagliga användare. Dock inte bara Facebook-sajten, utan fördelat få företagets största sajter: Facebook, Instagram, Messenger och WhatsApp.

Den stora frågan är om Mark Zuckerberg och Facebook kan öka den siffran nämnvärt den kommande tiden. Kontrovers efter kontrovers har avlöst varandra, och många får upp ögonen för hur Facebook hanterar data samt kommunikationen kring detta.

Samtidigt visar Facebook att de knappast uppskattar den bevakning som skett kring senaste kontroversen med undersökningsprogrammet där tonåringar betalades för mobilåtkomst. TechCrunch som var först att avslöja programmet fick ett meddelande från Facebook som tydligt markerade att de inte uppskattade ordvalet ”hemligt” kring programmet – Facebook menar att de aldrig försökt dölja något utan varit helt öppna med vad som pågått.

Det återstår att se hur framtiden ser ut för Facebook. Företaget lever på att samla in data och kommer sannolikt inte göra det. Samtidigt begränsas företaget av tungviktare som Apple vilka är integritetsbeskyddande, och många myndigheter granskar Mark Zuckerberg för att han inte gör tillräckligt mycket eller snabbt för att hindra åtkomst till känslig data.

Är Facebook på väg att krascha? Eller kommer Facebook att slås ihop med Instagram och WhatsApp och bli en ostoppbar supergigant? Vad tror du om framtiden? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.