Facebook, Instagram & WhatsApp kan slås ihop – skapar ett enormt ekosystem

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, F8 2018

Facebook kan slås ihop med Instagram och WhatsApp. Genom att låta de tre tjänsterna samarbeta under samma paraply vill Mark Zuckerberg skapa ett tätare ekosystem med högre säkerhet tack vare ökad kryptering.

  • Ett enda ekosystem med end-to-end-kryptering för ökad säkerhet
  • Tätare och enklare kommunikation för användare av alla tjänsterna
  • Apple bör bli mycket skrämda av ihopslagningen – blir superkonkurrent till iMessage
  • Samsung Galaxy S10 visas den 20 februari 2019

Enligt en rapport från New York Times är arbetet med ihopslagningen fortfarande i sin linda. Du kommer alltså inte att se någon skillnad mot tidigare än på några månader. Först runt årsskiftet 2019/2020 väntas processen vara avklarad – förutsatt att det inte kommer några förhindrande omständigheter.

Uppgifter som finns idag pekar på att mer än 1 000 personer redan arbetar med ihopslagningen på olika håll. Exakt vad det innebär och hur slutresultatet ser ut återstår att se. Men Mark Zuckerberg ska ha en tydlig bild av vad han vill åstadkomma.

Den största förhoppningen är att fler användare ska söka sig till ekosystemet med Facebook, Instagram och WhatsApp. Och att befintliga användare ska uppmuntras att stanna kvar under det enorma paraplyt som apparna skapar.

Blir en farlig konkurrent för Apple iMessage

Ett kombinerat Facebook, Instagram och WhatsApp skapar en plattform för kommunikation mellan familj, vänner och bekanta som aldrig skådats tidigare. Ett system som sammanstrålar de äldre användarna från Facebook, med de yngre från Instagram och WhatsApp.

Dessutom kan Mark Zuckerberg få igenom sin önskan att använda så kallad end-to-end-kryptering (E2E) för alla användare. Oavsett tjänst och plattform; något som bara WhatsApp har idag. Fördelen med E2E är att trafiken är oläsbar för obehöriga som försöker avlyssna den.

Låter fördelaktigt för alla, eller hur? Beslutet har inte varit helt utan kritik då många ställer sig undrande till hur Mark Zuckerberg tänker använda ihopslagningen för ekonomiska ändamål. Sen tidigare vet vi att Zuckerberg planerade en svagare kryptering i WhatsApp för att kunna hämta data till annonsvisning.

Läs mer om nyheten på New York Times.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.