Rapport: Facebook kan ha 1 miljard falska konton

Facebook Logo 950x500

Hälften av alla Facebook-profiler kan vara falska. Det skriver webbsajten Plainsite som menar att företaget inte har berättat hela sanningen om sina påstådda två miljarder månatliga användare.


  • Påverkar annonsörer eftersom de slänger pengar i sjön på falska konton
  • Mark Zuckerbergs primära mål är att öka antalet Facebook-användare
  • Falska konton kan sprida budskap som påverkar politiska val
  • Facebook, Instagram & WhatsApp kan slås ihop

Facebook är kanske inte fullt så stor som Mark Zuckerberg vill ge sken av. Det pratas gärna om hur många månatliga, aktiva människor som använder Facebook. Men ogärna om hur många som kan tänkas vara falska användare.

Datorkontrollerade konton som hanteras av så kallade ”botar” är inget ovanligt. De finns på olika forum, Twitter, Instagram och Facebook. Du har garanterat stött på dem vid flera tillfällen, sannolikt utan att tänka på det.

Och normalt är det inget större problem vid det enskilda besöket. De finns där som bakgrundsbrus och gör inget större väsen av sig; åtminstone inte tills skaparna av dessa konton behöver sina konton för en kampanj av något slag. I tillräcklig storlek och med ”rätt” innehåll kan falska konton påverka så viktiga saker som politiska val.

Facebook har redan en kontrovers bakom sig med falska konton och politiska budskap i valtider. Och i takt med att nästa presidentval i USA rycker allt närmare så har Mark Zuckerberg bråda tider att fixa sitt problem med falska konton.


Facebook kan ha 1 miljard falska konton

Facebook kan nämligen ha nära en miljard falska konton. Alltså runt hälften av det totala antalet användare på sajten. Det är en svindlande siffra oavsett hur vi ser på det. En miljard falska konton som tacksamt nog inte styrs av samma person.

Och falska konton påverkar inte bara andra användare via sina budskap. De ställer till med andra besvär också:

  • Företag och privatpersoner som köper annonser på Facebook marknadsför dessa mot en stor mängd falska konton som aldrig kommer att köpa något. En stor del av visningarna är alltså helt värdelösa för alla utom Facebook som tar pengarna.
  • Falska konton kan klicka runt på annonser och gilla sidor helt slumpmässigt. Något som kan ställa till det för Facebooks antifusk-system som ska stoppa den typen av annonsbeteende hos vanliga användare.

Mark Zuckerberg har i flera år sagt att hans primära mål är att öka antalet användare – till varje pris. Falska konton är ett sätt att visa för investerare att antalet användare ökar år för år, men det är en bubbla som förr eller senare kommer att spricka.

Den stora frågan är – vad händer när det sker? Kommer investerarna att dra öronen åt sig och lämna Zuckerberg och Facebook i sticket? Kommer beslutsfattare att ta till domstolen för sätta Zuckerberg på plats? Och hur påverkas vanliga användare?

Det är inte sannolikt att en miljard användare på Facebook blir ett problem idag eller imorgon. Men hur påverkas vi längre fram när Facebook, Instagram och WhatsApp slås ihop till en, enorm tjänst?

Läs mer om nyheten i den här rapporten (pdf) från Plainsite.