Nya iPad släpps utan Face ID – Apple dumpar funktionen

apple-ipad-9-7-2018

Nästa generations iPad kan släppas under 2019 med stora förbättringar. Omarbetad design och bättre prestanda, knappast något oväntat. Men utan en teknologi som för många är självklar, men som Apple helt kan utelämna – nämligen Face ID.


Detta enligt utvecklaren Steve Troughton-Smith som har grävt i koden till iOS 12.2 beta utan att hitta en enda referens till Face ID. Trots att det fanns tydliga indikationer på fyra nya iPad-modeller. Så varför ingen Face ID?

Upplåsning med ansiktsigenkänning är snabbt, enkelt och praktiskt. Men samtidigt inte lika säker som PIN-kod och Touch ID. Dessutom är det en extra kostad som Apple säkert inte vill tillföra sin billigaste iPad-modeller.

Allra minst nästa iPad Mini som väntas komma tidigt under 2019. En hett efterlängtad modell som många uppskattar för sin ringa storlek; större skärm än mobiltelefonen, men ändå praktisk att ta med sig för tillfällen när telefonens skärm inte räcker till.

Totalt hittades referenser till fyra iPad-modeller och en pryl som inte är en surfplatta. Sannolikt handlar det som fyra basmodeller av iPad med WiFi och 4G, både iPad 9.7″ och iPad Mini. Samt en ny iPod Touch.


Om du väntar på en ny iPad Pro så väntar du troligtvis förgäves. Apple släppte sina senaste, uppdaterade modeller i oktober 2018. Så räkna inte med nya modeller förrän under hösten. Däremot kan du räkna med en ordentlig skjuts i prestanda och användbarhet, åtminstone för iPod Touch; senaste modellen släpptes nämligen 2015.

Samtliga modeller ska ha avklarat processen för certifiering med Eurasian Economic Commission. En liten indikation på att Apple har planer för ny hårdvara under våren. Frågan är bara – vad och när?