Firefox 65 laddar bilder och videor snabbare med nya formatstöd

Mozilla Firefox Logo

Webbläsaren Firefox får snart utökat stöd för bilder och videor på internet. Med Firefox 65 som släpps den 29 januari introducerar Mozilla stöd för visning av formaten WebP och AV1. Läs mer om formatstödet här under.


Firefox 65 har beta-testats sen början på december 2018 med stöd för bland annat formaten WebP och AV1. I det stora hela är uppdateringen tämligen liten, men med nya stödet kan den få stor påverkan i framtiden.

Anledningen är att WebP är ett bildformat – som utvecklas och stöds brett av Google – som snabbar upp rejält på internet jämfört med exempelvis JPEG. WebP är mycket effektivare med högre kompression, mindre filstorlekar, och därmed snabbare laddning i webbläsaren.

AV1 är i sin tur ett format för högupplöst video med nära dubbelt så effektiv komprimering jämfört med branschstandarden H.264. AV1 är populär för både sina egenskaper och faktumet att det inte krävs någon licensavgift för att använda AV1. Vem som helst kan alltså använda formatet helt kostnadsfritt.

Andra nyheter i Firefox 65

Formatstöden är mycket viktiga och hjälper bland annat sajtägare att optimera sina bilder och videor för snabbare laddning. Tekniksmart har stöd för WebP och om du använder Firefox 65 kommer våra bilder att ladda något snabbare än tidigare.


WebP och AV1 är givetvis inte de enda nyheterna i Firefox 65. Här är några andra förbättringar värda att nämnas:

  • Visningsspråket i Firefox kan nu ändras i inställningarna
  • Firefox kan installeras i Windows via ett MSI-installationspaket
  • Firefox har fått stöd för Handoff på macOS
  • Förbättrad säkerhet på Linux, Android och macOS
  • Du kan nu få en varning när Firefox stängs, även om du har aktiverat automatiskt öppnande av aktiva flikar

Du kan läsa mer om alla nyheterna i Firefox 65 här.

Om du redan har Firefox på datorn eller i mobiltelefonen så får du uppdateringen automatiskt. Bara starta om webbläsaren och nya versionen installeras när den finns tillgänglig. Om du inte har Firefox men vill prova så hittar du alla installationsfiler här.