Firefox 69 har Adobe Flash inaktiverad som standard

Mozilla Firefox Logo

Det är knappast någon nyhet att Adobe Flash är ett stort problem för många. Sårbarheterna har avlöst varandra och Flash äter resurser som inget annat i datorn. Tacksamt nog har allt fler tagit avstånd från tekniken – även Adobe själva – och nu tar webbläsaren Firefox nästa stora steg bort från Flash.


Enligt utvecklaren Mozillas tidsplan för Firefox kommer version 69 att ha Adobe Flash inaktiverad som standard. Det betyder att du som användare måste aktivera Flash manuellt för att kunna använda tillägget i webbläsaren.

Beslutet att Adobe Flash ska vara inaktiverad är inte speciellt oväntat. Utvecklaren Adobe har sen tidigare kommunicerat att de lägger ner stödet för Flash under 2020, vilket betyder att alla som fortfarande använder Flash på sin dator utsätts för ännu större risker än idag.

Utan att Adobe släpper uppdateringar med buggfixar och tätningar till sårbarheter så får cyberkriminella stora möjligheter att fritt nyttja de hål som hittas i Flash. Därför är det extremt viktigt att du som användare inte har Flash aktiverad förutom i absolut nödfall.

Firefox 69 släpps i september 2019

  • Firefox 47: Klicka för att aktivera Flash-baserat innehåll
  • Firefox 52: Borttaget stöd för alla icke-Flash NPAPI-tillägg
  • Firefox 69: Avaktiverad Flash som standard i Firefox

Firefox 69 är tänkt att släppas den 3 september 2019. Innan dess kommer versionen att släppas som tidigare testversioner, betaversioner och slutligen en färdig version för den bredare användarskaren.


När du installerat den versionen måste Flash aktiveras manuellt. Och 2021 kommer Firefox inte att köra Flash överhuvudtaget på grund av riskerna efter att Adobe lagt ner sitt stöd. Då måste du byta webbläsare helt till något mindre säkert än Firefox för att köra Flash-mjukvaran på datorn.

Rådet idag är att helt undvika alla Flash-baserade webbsajter på internet. Idag är HTML5 en välanvänd ersättare som är säkrare, mindre krävande för datorn och vida använd. Det finns ingen anledning att stanna kvar med Flash om du inte har väldigt specifika anledningar till det.