Uppdateringen KB971033 till Windows 7 avaktiverade tusentals datorer

Microsoft Logo 2016

Tusentals datorer med Windows 7 blev avaktiverade när Microsoft släppte uppdateringar via Windows Update.

Samtliga påverkade datorer använder så kallade volymlicenser för företag, och i ett svep påverkades mängder av administratörer som oförstående blev sittandes med mängder av problematiska maskiner.

Problem med Windows 7-installationer som automatiskt avaktiverades uppstod initialt med uppdateringen KB971033. Den berör ”Windows Activation Technologies” i Windows 7 och hur operativsystemet bestämmer huruvida installationen är godkänd för aktivering eller inte.

Problem med volymlicenser som avaktiveras kan härröras till totalt tre separata uppdateringar: KB971033, KB4480960 och KB4480970.

När uppdateringen installerats skickades en sedvanlig förfrågan till Microsofts server för aktiveringar. Istället för det vanliga svaret skickades ett felmeddelande som i sin tur gjorde att operativsystemet tolkade installationen som ”ej äkta”.

Resultatet? Istället för att validera installationen som äkta fick den en stämpel som ej äkta, och därmed inte får vara aktiverad. KB971033 är gjord för vanliga Windows-licenser, inte volymlicenser, och därmed skickades felaktigt till installationer som hanteras av administratörer.

Microsoft har erkänt att KB971033 är problematisk och återkallat uppdateringen. Alla som påverkats kommer att få sina licenser återställda. Microsoft erbjuder hjälp med att identifiera om uppdateringen finns installerad, samt hjälpa med att guida berörda kring borttagande och återaktivering av volymlicenserna.

Remote Access slutade fungera med Windows Server 2008 R2 & Windows 7

Problemet med att volymlicenser slutade fungera är inte det enda för Microsoft och Window-användarna. Enligt uppgift slutade även fjärråtkomst till Windows Server 2008 R2 och Windows 7 att fungera i samband med installationen av uppdateringarna.

Microsoft bekräftar även detta problem, men erbjuder bara en väg runt problemet och inte en faktiskt lösning för användarna. Problemet med fjärråtkomsten är begränsad till lokala användare som inte är en del av den lokala administratörsgruppen. Domänkonton och lokala konton som inte är en del av administratörsgruppen är inte påverkade överhuvudtaget.

Microsoft har på senare tid släppt en rad uppdateringar som ställt till med problem för användarna. Det har gjort att allt fler röster höjs för bättre kontroll av ny mjukvara innan den släpps. En förbättrad kvalitetskontroll som säkerställer minimalt med problem för användarna.

En utmaning som många pekar på är att Microsoft utnyttjar sina användare som beta-testare – utan att de vet om det. Det betyder kort att företaget släpper ofärdig mjukvara, kollar rapporterade buggar och fixar dem efterhand som de uppmärksammas. Ett beteende som Microsoft inte erkänner, men som är vida omtalat just nu i Microsoft-världen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.