De mest användbara bilapparna för smartphones

Det finns idag miljontals appar som kan användas till allt möjligt. Det finns såklart också appar för bilen, allt från kartor till nöjesappar som kan göra bilfärden roligare. Det är därför extra viktigt att man håller sig uppdaterad ifall man ofta är ute och kör, framförallt om man kör långt men även om man kör lite kortare sträckor.


WAZE

Waze är en app som absolut behövs om man äger en bil som man använder. Det är en form av navigationsapp som erbjuder mycket mer än bara vanliga kartor. Den går självklart att använda i Sverige och det finns idag massvis med wazeare idag, som användarna kallas. Trots att det inte är en svensk produkt så har den lyckats otroligt väl, och konstigt är det inte alls med tanke på de fantastiska funktionerna som följer med.

Du får såklart först och främst navigationshjälp. Det kommer till användning om man är ute och kör på okända vägar eller om man ska ut på en utflykt. Men det är inte vad som gjort den populär. Du får nämligen också trafikinformation i realtid. Genom den här infon får du bland annat information om köer som bildats, olyckor som skett i din närhet och annan information som kan komma att påverka din bilfärd. Några enklare exempel är fallna träd och byggarbeten. På så vis kan du undvika vägar som kan leda till onödigt långa resor eller som kan i värsta fall vara farliga.

Du kan även röstsöka när du kör, på svenska eller någon av de andra 40+ språk som finns tillgängliga. Du kan även koppla den till sociala medier så att du lättare kan koordinera med evenemang du ska till, vänner du kör med eller dylikt.

Mina Fordon

Om du äger en bil så är du självklart bekant med Transportstyrelsen. Genom dem kan du få massvis av viktig information om din bil, eller andras. De har nu för tiden en app som är otroligt lättanvänd och som är perfekt för bilägaren som vill kunna hantera alla sina bilärenden direkt över telefonen.


Du kan bland annat kontrollera fordonsuppgifter, för företagsägda bilar är det helt gratis. Vill du istället kolla upp en privatägd bil så går det också för en liten avgift på 3 kronor. Men det är inte allt du kan göra med appen.

Du kan även kontrollera andra viktiga saker runt din egen bil. Ägarbyte, du kan ställa av din bil eller ställa på den och du kan även betala trängselskatt. För att kunna sköta din egen bil via appen så måste du först skanna koden på ditt ägarbevis. Det behöver du dock bara göra en gång och sedan är din bil kopplad till appen.

Remember the oil

Det finns otroligt många saker som kan gå snett med ens bil. Det är inte direkt svårt att byta oljan, men det blir lite svårare med luftfilter, bromsar och oljefilter för den som inte är bra på bilar. Remember the oil hjälper dig hålla reda på allt det här i din bil så att du vet sist du bytte något och när du kommer behöva kontrollera bilen igen. Mycket av det här går också att ordna själv. Sidor som BildelarExpert nämner de vanligaste skälen till varför oljefilter behöver bytas till exempel, och hur man går tillväga.

Appen går dock också att använda för att underlätta kontrollen. Om du inte själv sköter din bil, utan istället vänder dig till en expert, så är den här ändå till nytta. Man bör få bilen servad kontinuerligt, men det är svårt att veta exakt när man ska göra det. Den här appen kan göra det lite enklare för dig. Den ser också väldigt bra ut och har ett användarvänligt gränssnitt för både experter och amatörer.

Slutord om bilappar

Det finns såklart många fler appar vi kan nämna. Kör du ofta med barn i bilen så kan Netflix hjälpa dig en hel del för att göra långa resor lite enklare. Det finns även olika radioappar som du kan ladda ned för att ha lite musik under bilfärden. Men de tre vi nämnt ovan är de som är mer eller mindre nödvändiga för seriösa bilägare som vill ha de bästa möjligheterna för sig själv och sin bil.