Office 365 använder OneDrive som standard när du sparar dokument

Office 365 Macbook Pro Touch Bar

Microsoft vill inte att du förlorar dina viktiga dokument. Därför kommer Office 365 att använda molnlagringstjänsten OneDrive som standard när du sparar nya dokument – och det med start redan i februari.


Vi har nog alla förlorat ett viktigt dokument någon gång, inte sällan i sämsta tänkbara situation när vi bara måste ha den där texten redo för något. Och risken är ständigt överhängande om du sparar dina dokument på hårddisken.

Spara istället dina filer på en molnlagringstjänst så riskerar du aldrig att förlora dina filer om exempelvis datorn går sönder. Dessutom kan du komma åt dem på mobiltelefonen och surfplattan.

Problemet är bara att många sparar sina filer på hårddisken av ren vana, eller för att det är svårare att spara i molnet. Microsoft har uppmärksammat problemet och gör en förändring i Office 365 som råder bot på problemet. Helt enkelt genom att göra molnlagring till standard i Office 365.

microsoft office365 onedrive standard
Bildkälla: Microsoft

Apparna som omfattas av ändringen är Word, Excel och PowerPoint. Nyheten gäller för både Windows och macOS. Och du kan alltid ändra inställningen om du inte är nöjd med molnlagring som standard.


Förändringen följer en annan nyhet från juni 2018 kallad ”Know Folder Move”. En funktion som gör att användarna enkelt kan flytta deras lokala mappar på hårddisken till OneDrive. Ett enklare sätt att säkerhetskopiera filer och mappar som sedan kan kommas åt från i princip varsomhelst.

Om du redan använder Office Online i webbläsaren så sparas alla dina dokument i molnet automatiskt. Så för dig kommer molnlagringen helt naturligt. Men för alla med de fysiska apparna i Windows eller macOS blir det en liten tid med en ny vana.

Du kan läsa mer om nyheten på den officiella Office-bloggen.