Fable – The Lost Chapters i Windows 8 – lösningen!

Det känns sorgligt att spelutvecklare som lägger ut äldre spel på spelbutiken Steam inte kan förbättra sina titlar så att de fungerar bra med nyare datorer och moderna operativsystem. Ständigt är det en kamp för att det ska fungera och inte sällan involveras massvis med olika lösningar på problem som användare rapporterar om på forum. Det är helt enkelt inte en självklarhet att ett spel ska fungera idag – man måste slita sitt hår ett bra tag först.

Fable – The Lost Chapters är ett utmärkt exempel på hur det inte får gå till och även om det bara är några tior vi pratar om i kostnad så ska det helt enkelt fungera. På min dator med den senaste hårdvaran (Ivy Bridge, Geforce GTX 670, SSD, osv) och Windows 8 var det allt annat än glädje som visades på skärmen. Istället för ett kärt återseende med en spelserie som jag håller varmt om hjärtat så var det ständiga krascher och svarta skärmar som gällde.

Tusen problem, en lösning

fable-the-lost-chapters-pc

Turligt nog har jag två datorskärmar där den ena visar spelet och den andra Aktivitetshanteraren, detta då spelet vid flera tillfällen kraschade utan att lämna ifrån sig den ena skärmen. Den blev därmed helt obrukbar och spelet kunde inte stängas ned helt utan att processen tvingades till ett avslut – och att öppna Aktivitetshanteraren med bara en skärm gjorde att den lade sig, just det, bakom det kraschade spelt och blev onåbar.

Efter ett antal krascher började jag fundera på vad som kunde ställa till med bekymmer för spelet. Det mest logiska var grafiken som, trots optimeringar, drivas av en gammal grafik-motor och som inte borde fungera bra på nyare system. Från att ha dragit upp all grafik på maximal kvalitet så sänktes allt till botten samtidigt som upplösningen minskades från 1 920 x 1 080 till 1 280 x 720 – utan skillnad. Krasch på krasch efterlöste varandra i ett ändlöst hån.

En del användare rapporterade att man kunde döpa om videomappen till spelt då en del filmer där kunde vara korrupta och därmed krascha spelet. Dock hjälpte inte heller detta och att verifiera filerna inifrån Steam gav inget mer resultat än att en enskild fil som saknades kunde laddas ned igen. Krasch igen. Det pratades även om att man kunde lägga in tredjepartshack, crackade startfiler och annat otyg men det vågades inte testas.

Den sura lösningen

Det som löste problemet var när ljudkortet, ett Creative Sound Blaster Zx, avaktiverades och spelet kördes helt tyst. Plötsligt vägrade kraschrutan uppenbara sig och allt gick hur bra som helst att köra med de bästa kvalitetsinställningarna för video. Dessvärre finns inget gångbart alternativ till mitt externa ljudkort så istället för krascher så är det menlöst att spela vidare då ljud trots allt är en förutsättning för att kunna njuta av tiden vid tangentbordet.

Så nu sitter man här med Fable – The Lost Chapters och vet inte hur man ska göra. Skaffa ett nytt ljudkort är absolut inget jag tänker göra och att spela utan ljud är uteslutet. Istället får det blir Alan Wake och Impiria som gäller och förhoppningsvis har de inget emot ljud via mitt Creative-ljudkort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.