Annons

12 tips för att hitta det bästa bluetooth-headsetet

Bluetooth-headset är ett utmärkt sätt att hålla händerna fria under ett samtal och med nyare modeller kan man även göra samtalen kristallklara.

Bluetooth-headset blir allt bättre i takt med att tillverkarna implementerar den allra senaste bullerdämpningen, ger HD-ljud och sensorer som reagerar på beröring – allt för att du ska få en så snabb, smidigt och upplyftande upplevelse som möjligt.

Frågan är då bara – vad ska man egentligen titta efter när man köper ett nytt headset? Här är tio punkter som du kan ha i åtanke nästa gång du kolla efter ett nytt bluetooth-headset.

Har du fler tips och råd kring funktioner som är ett måste när du väljer headset? Skriv gärna en kommentar och berätta! Har du hittat det där perfekta headsetet så är alla tips om detta också välkomna!

1. Bättre ljudkvalitet med aptX, aptX HD & LDAC

Många nyare headset klarar HD-ljud som ger klarare ljud och fylligare musikspelning via SBC eller aptX. Det går att få riktigt bra ljud även utan HD-stödet, men det är helt klart att föredra om man vill ha en kanonfin ljudbild oavsett vad man lyssnar på.

Nästa steg är aptX och nyare aptX HD. Dessa är speciellt designade för musik och viktiga för dig som vill ha riktigt bra ljuduppspelning. De kräver att både hörlurarna och mobiltelefonen har stöd för teknikerna, så var noga med dina val om det här är viktigt.

Maximal hastighetAndroidiPhoneFörslag på headset / hörlurar
AAC250JaJaJaybird X4
SBC320JaJaApple AirPods
aptX352JaNejSennheiser Presence
aptX HD576JaNejSupra Headphones Nitro-X
LDAC990Ja, Android 8.0+NejSony MDR-XB80BS

2. Brusreducering för mikrofonerna

Om man vill använda sitt headset i högljudda miljöer är brusreducering ett måste. Vad det gör är att filtrera bort allt onödigt som motparten inte behöver höra och de tekniker som är bäst kan i det närmaste isolera din röst så bara den hörs även i riktigt bullriga områden. NoiseAssassin från Jawbone är bland det bästa du kan få idag och Plantronics använder tre mikrofoner på flera av sina modeller för bästa resultat.

3. Passform & storlek

Det är otroligt viktigt att ett headset sitter perfekt mot örat och i bästa fall ska du glömma bort att det finns där. Tyvärr är alla öron olika och har man glasögon eliminieras en del alternativ från köplistan. Plantronics Voyager-serien är stora men sitter kanonbra om man inte har glasögon – då måste både den tjocka bygeln och glasögonbågarna få plats, något som inte är optimalt.

En annan sak att fundera på är storleken. Vissa modeller som Plantronics M55 är riktigt små medan andra, som Plantronics Voyager Legend, tar upp stor plats kring örat. Här måste du fundera på hur diskret bluetooth-headsetet ska vara när det används och hur stora dina öron är. Vi har alla olika former och storlekar, en modell som passar mig kanske inte passar dig.

4. Knapparnas placering

Tänk på att knapparna på headsetet måste sitta bra till för att kunna användas. Är de för små eller har en obekväm placering kan det medföra problem. En del headset har exempelvis en på/av-knapp som lätt kan ändras om man har den löst i en jackficka – vilket i sin tur betyder att strömmen snabbt kan ta slut. Eller så är knapparna för tätt om du har stora fingrar. Kolla i butik innan köp!L

5. Uppdaterbar mjukvara

plantronics-voyager-edge-firmware-notes

Kontrollera så att ditt headset kan ta emot uppdateringar till sin mjukvara. Äldre modeller får oftast inga nya mjukvaror, men köper du ett nyare headset är chansen stor att den kan få nya uppdateringar – och det betyder förbättringar som alltid är välkomna. Jawbone är riktigt duktiga på detta och ligger i framkanten på den punkten. Om ditt headset kan uppdateras bör du alltid kolla efter ny mjukvara direkt efter köp.

Och inte bara det – se till att välja ett headset från en tillverkare som är känd för att uppdatera sina produkters firmware även långt efter lanseringen. Undertecknad använder Voyager Edge från Plantronics som visserligen har långt mellan nya mjukvaror men som får ny firmware när tillverkaren hittar felaktigheter.

6. Räckvidd

Det kanske står att ett headset klarar upp till 10 meter från telefonen, men räkna med att det sällan stämmer. Ta exempelvis Plantronics Salvo M1100 som börjar knastra och låta dåligt bara man stoppar telefonen i byxfickan eller en liten bit bort, vilket givetvis är helt oacceptabelt.

Det är högst individuellt beroende på modell och kan inte kontrolleras innan man köper, så läs recensioner om just detta innan ett köp. Ett tips är att välja modeller med Bluetooth 5.0 eftersom räckvidden är bättre och risken för dåligt ljud lägre.

7. Bluetooth 4.1 & NFC 

Har du en nyare mobiltelefon som stöder Bluetooth 4.1 eller senare bör ditt headset också göra det för att dra nytta av de batterisparfunktioner som finns. Om det dessutom finns NFC (Near Field Communication) är det busenkelt att ansluta ditt nya headset till telefonen. Bara sätt igång NFC i din smartphone och knacka dem mot varandra så är de parade och kan användas, inga koder eller annat behövs.

Nästa steg är Bluetooth 5.0 som öppnar upp för lägre strömförbrukning, högre överföringshastighet (exempelvis av högupplöst ljud) och smartare anslutning till mobiltelefonen. Det krävs att både mobiltelefon och hörlur stöder Bluetooth 4.1 eller 5.0, annars faller anslutningstekniken tillbaka till den version av Bluetooth som båda enheterna kan använda.

Här är en snabb genomgång av vad de olika Bluetooth-versionerna stöder, från Bluetooth 1.1 till Bluetooth 4.0. Tänk på att helst välja nyare än så, men här får du en vink om hur utvecklingen har sett ut de senaste åren.

bluetooth-versioner-skillnaderna
bluetooth-versioner-skillnaderna Klicka för större bild (öppnas i ny flik)

8. Bluetooth 5.0 & framtiden

Om du vill vara säker på att ditt framtida headset ska prestera så bra som möjligt är det Bluetooth 5.0 som gäller. Standarden färdigställdes i december 2015 av Bluetooth SIG och blev med det fullt tillgänglig för tillverkare som vill implementera tekniken i sina headset.

Fördelarna med Bluetooth 5.0 är framför allt längre räckvidd mellan anslutna enheter, upp till 200 meter utan hinder mellan enheterna. För headset kan man dock räkna med kring 50 till 100 meter i bästa fall. Fortfarande en klar förbättring jämfört med Bluetooth 4.0 som når cirka 10 meter.

Även bandbredden har ökat men då bara för lågenergienheter (som headset). Dubbla hastigheten närmare bestämt vilket öppnar för bättre ljudkvalitet när mer data kan skickas från exempelvis mobiltelefonen till hörlurarna. Andra förbättringar är skydd mot yttre störningar och lägre strömförbrukning.

I skrivande stund finns en hel del hörlurar som stöder Bluetooth 5.0. Om du har någon specifik modell du vill tipsa om kan du kommentera här under.

9. Sensorer & röststyrning

Inbyggda sensorer gör att ditt headset exempelvis kan svara på samtal automatiskt och liknande om du tar upp det från bordet. Det här är, i skrivande stund, en ovanlig funktion som kanske känns lite onödig – men det fungerar och riktigt bra dessutom. Jabra Motion är en modell som har rörelsesensorer och den finns i flera olika varianter. Är det något för dig?

Om du inte vill eller kan röra ditt headset hela tiden bör du välja en modell med stöd för röststyrning. Om sådant finns används mikrofonerna på headsetet för att snappa upp kommandon som sedan utför olika funktioner, som att svara på samtal eller ringa upp en kontakt i telefonen.

10. Måste det vara ett traditionellt bluetooth-headset?

Jaybird X3

Om du tycker att musik och ljudkvalitet är viktigt för dig bör du undvika de traditionella bluetooth-headseten och istället välja headset anpassade för detta. De är lite större så klart, men du får bättre ljudkvalitet för musik och film. Och dessutom har de i nästan alla fall inbyggd mikrofon samt styrning av uppspelning samt samtal direkt på enheten.

Det finns även hörlurar av typerna on-ear och over-ear som ger en mer omslutande upplevelse, men de lämpar sig inte lika väl för den här artikeln som in-ear eller vanliga bluetooth-headset för samtal. Du bör du dock vara medveten om att många fungerar ypperligt väl för samtal, även om storleken är lite väl tilltagen för bara samtal.

11. Applikationer

Vissa headset kan köra applikationer för olika ändamål. Jawbone har flera alternativ till sina headset och speciellt Jawbone Era är bra på detta.

Se även till att ditt headset har en app till den smartphone du tänker använda – på så vis kan du göra extra inställningar och kontrollera olika funktioner på den, exempelvis justera knapparna, volym, bullerdämpning och liknande. Ett måste!

12. Kundsupport

Vilken typ av kundsupport behöver du? Kolla på internet vilket företag som ger bäst och snabbast support. Oftast behövs ingen hjälp då forum och webbsajter kan erbjuda snabbare resultat om man behöver läsa på om något, men ibland är det reklamationer och tekniska frågor som behöver besvaras och då gäller det att företaget som tillverkat ditt headset inte dröjer en vecka med svar.

plantronics-explorer-500

Det här ska du göra direkt efter köp

Direkt efter att du köpt ditt bluetooth-headset finns några enkla punkter att göra för att få en maximal upplevelse. Det tar bara några minuter och vi rekommenderar att du tar dig tiden att gå igenom våra enkla punkter här under.

Installera kompanjonappen i telefonen

Om ditt bluetooth-headset har en kompanjonapp så ska den installeras i din telefon. Med den kan du göra inställningar direkt mot headsetet, kolla batteristatus och göra uppdateringar till mjukvaran. Kontrollera med tillverkaren innan köp om headsetet du vill ha stöder kompanjonapp, och inte minst om denna är uppdaterad för att användas med just din telefon.

Uppdatera bluetooth-headsetet

Man skulle kunna tro att alla produkter som ligger på butikshyllorna är uppdaterade och klara med den senaste mjukvaran. Men, så är givetvis inte fallet. En del exemplar kan ha legat på hyllan i flera månader och får du med dig ett sådant hem bör du direkt kolla om det finns uppdateringar. Det kan betyda ökad kompatibilitet med just din telefon, bättre ljudkvalitet och stabilitetsfixar som gör din vardag enklare.

Öppna manualen

Jo, vi menar det faktiskt. Öppna manualen och lär dig ditt bluetooth-headset. Du måste med all sannolikhet ladda enheten direkt ur lådan, så varför inte ta några få minuter och lära känna din nya pryl? Var sitter alla knapparna, hur byter du mobiltelefon och vilka tips kan internet bjuda på? En del tillverkare skickar inte med någon fysisk manual. I de fallen får du gå till den officiella webbsajten och kolla supportsidorna efter en sådan.

Tre utmärkta bluetooth-headset idag!

Apple AirPods

apple-airpods-600x200

Apple AirPods är det tveklöst bästa valet om du har en iPhone. Hörlurarna är speciellt optimerade för nyare iPhone-telefoner och använder samma ikoniska designval som många andra produkter från det Cupertino-baserade företaget. Recensenterna är imponerade, användarna likaså. Och undersökningar visar att nöjdheten är extremt hög med Apple AirPods. Frågan är bara om det är värt den skyhöga prislappen i slutändan.

Klicka här för att kolla priset på Apple AirPods.

plantronics-voyager-legend-headset

Plantronics Voyager Legend

Trots att modellen inte stöder HD-ljud så får man ut riktigt bra resultat i örat. Sitter som gjutet bakom örat och försvinner lätt från tankarna vid längre användningspass. 7 timmars taltid eller standby på hela 11 dagar är riktigt välkommet och bland de bättre tiderna på marknaden. Tre mikrofoner håller bullret borta från mottagaren och vikten stannar på 18 gram. Tänk bara på att inte ha glasögon om du tänker köpa denna modell.

Klicka här för att kolla priset på Plantronics Voyager Legend.

plantronics-m70

Plantronics M70

Det enklaste och billigaste alternativet i vår förslagslista. Har en mycket enkel och ren design och få funktioner, men det bra fungerar oavsett vilken telefon du använder med den. Och därför tar vi med den här. Plantronics M70 har lite att erbjuda utöver stabilitet, och är det vad du letar efter kan vi rekommendera det här lilla bluetooth-headsetet.

Klicka här för att kolla priset på Plantronics M70.