Jabra Elite 85t – 8 saker du måste veta om hörlurarna

jabra elite active 85t

Funderar du på att skaffa nya in-ear-lurar och vill veta mer om flaggskeppslurarna Elite 85t? Då har du hamnat helt rätt. Vi har sammanfattat de viktigaste och mest nämnvärda detaljerna som du behöver veta innan plånboken åker fram.

Elite 85t är vädertåliga in-ear-lurar från Jabra med bra ljudkvalitet, utmärkt samtalskvalitet och lång batteritid. De är inte klassledande på flera av punkterna, men ståtar med riktigt bra kvaliteter som gör dem nämnvärda för många, oavsett om du har en Android-telefon eller iPhone.

Här är åtta punkter som du bör känna till om Jabra Elite 85t.

1. Saknar bra vädertålighet / vattentålighet

Designen är vädertålig enligt IPX4. Det betyder att du får viss tålighet mot väta, men den är starkt begränsad och du bör undvika exempelvis regn för att inte hörlurarna ska ta skada.

IPX4 betyder att hörlurarna inte är testade för skydd mot damm (X = saknar skydd / har ej testats), men viss tålighet mot vatten (4 = striltätt).

För att hörlurarna ska kunna klassas enligt IPX4 så måste de klara att 10 liter vatten per minut som strilas över dem under 5 minuter med ett vattentryck på 80 till 100 kPa.

Testet utförs i labbmiljö och representerar INTE vardagligt användande. Det är en INDIKATION på att hörlurarna klara viss väta, men undvik att använda dem i blöta miljöer och torka av dem om de får vatten på sig.

Lästips: Jabra Elite 85t – så bra är hörlurarna (tester)

jabra elite 85 soundplus app

2. Har en utmärkt kompanjon-app för Android och iOS

Jabra Elite 85t har en kompanjon-app som du måste ha på din mobiltelefon om du vill få ut det mesta möjliga från dina hörlurar.

Appen heter Jabra Sound+ och ger dig många möjligheter att finjustera ljudet som du hör i hörlurarna. Ställ in en ljudprofil som passar dig bäst (med EQ), justera HearThrough-funktionen och uppdatera mjukvaran i hörlurarna.

Jabra Sound+ är helt kostnadsfri men kräver att du har hörlurar från Jabra. Du hittar appen via länkarna här under:

Storleken är cirka 250 MB för Android och 270 MB för iOS. Appen kräver att du har Android 7.0 eller senare, alternativt iOS 14 eller senare.

Läs mer om appen och alla funktioner på Jabras officiell produktsida för Sound+.

3. Lång batteritid (men inte klassledande)

Här är de angivna batteritiderna enligt tillverkaren själv:

  • Upp till 5,5 timmer med brusreducering aktiverad
  • Upp till 7 timmar utan brusreducering aktiverad
  • Upp till 25 timmar totalt med brusreducering och det tillhörande laddningsetuit
  • Upp till 31 timmar totalt utan brusreducering och med det tillhörande laddningsetuit

Så hur står sig Jabras tidsangivelser när recensenterna och användarna Elite 85t?

Enligt webbsajten Soundguys så klarade batteriet i hörlurarna 5 timmar och 41 minuter med brusreduceringen aktiverad. Helt i linje med Jabras siffror.

Användarna på Reddit får däremot sämre batteritid och rapporterar mellan 3 och 5 timmars användning. Alltså betydligt sämre än vad Jabra påstår.

jabra elite 85t details specs
Här är några viktiga detaljer att kunna till om Elite 85t. Foto: Jabra

4. Har både aktiv och passiv brusreducering

När Jabra lanserade föregångaren Elite Active 75t så var det initialt bara med passiv brusreducering. Det betyder att öronplupparna fyller upp hörselgången och fysiskt blockerar ljud från omgivningen. Därefter uppdateras mjukvaran med stöd för aktiv brusreducering vilket ger en bättre, ljudblockerande upplevelse.

Elite 85t släpptes med både passiv och aktiv brusreducering direkt ur lådan. Det betyder att hörlurarna kan använda de inbyggda mikrofonerna för att analysera ljudet från omgivningen och med smarta algoritmer blockera oönskat ljud från att höras.

Du kan kontrollera hur mycket den aktiva brusreduceringen ska blockera via kompanjon-appen Jabra Sound+.

I vissa lägen kanske du vill höra vad som faktiskt pågår runtomkring, och då kan du använda HearThrough-funktionen som med ett knapptryck istället förstärker ljudet från omgivningen med samma mikrofoner.

5. Utmärkt samtalskvalitet

Recensenterna är eniga på den här punkten – Elite 85t har riktigt bra ljudkvalitet i samtal.

De sex mikrofonerna fungerar utmärkt till att plocka upp bara din röst och förmedla den på ett rent och välljudande sätt till motparten.

Mikrofonerna är anpassade för att minska ljud som är lägre än 500 Hz. Det gör att närheten av mikrofonen nära munnen inte får en överdriven bas-effekt, något som annars är vanligt med datormikrofoner.

Totalt har hörlurarna sex mikrofoner som används för samtal och brusreducering.

6. Stöd för alla stora röstassistenter

Jabra Elite 85t har stöd för alla stora röstassistenter som finns idag.

  • Google Assistant
  • Apple Siri
  • Amazon Alexa
  • Microsoft Cortana

För att använda röstassistenter så måste du ha appen Sound+ på din mobiltelefon och ansluta hörlurarna till appen.

Om du multiansluter (multipoint) flera enheter till hörlurarna så använder Elite 85t alltid den senast parkopplade enhetens röstassistent; även om du inte använder den enheten för stunden.

Det betyder rent praktiskt följande som exempel:

Du ansluter dina Elite 85t till en iPhone med röstassistenten Siri. Därefter parkopplar du dem till en Android-telefon med Google Assistant. När du använder din iPhone med hörlurarna så använder de automatiskt Google Assistant.

Läs mer om hur det fungerar på den här supportsidan hos Jabra.

qualcomm aptx hd logo
Nope, aptX HD stöds INTE med Elite 85t. Men många andra hörlurar gör det.

7. Saknar stöd för aptX (endast SBC och AAC)

Trots att Elite 85t är relativt nya på marknaden så har de endast stöd för SBC och AAC.

  • SBC är den mest grundläggande så kallade kodeken för att lyssna på musik över bluetooth. Det är också den med sämst ljudkvalitet och bör endast användas i absolut värsta fall.
  • AAC däremot är betydligt bättre med högre bandbredd och större möjlighet till riktigt bra ljudkvalitet. AAC är den kodek som Apple uteslutande använder till AirPods-serien i skrivande stund.

Det betyder att Elite 85t inte har stöd för någon form av aptX eller LDAC.

Qualcomm aptX är en ljudkodek som finns i flera varianter (bland annat aptX HD och Adaptive), uteslutande för Android-telefoner på mobilsidan. LDAC är en Sony-utvecklad ljudkodek med absolut högst bandbredd för ljud idag.

Att LDAC inte stöds är inte speciellt förvånande då bara ett fåtal hörlurar klarar den kodeken idag

Däremot är vi förvånade att aptX inte stöds då det är en betydligt mer välanvänd och populär kodek för bluetooth-hörlurar idag. Det är också ett utmärkt komplement till AAC för de mobiltelefoner som stöder kodeken.

Här läser du mer om de olika ljudkodekarna:

8. Kan anslutas till två enheter samtidigt (multipoint-stöd)

Elite 85t har stöd för så kallat multipoint med bluetooth, eller multianslutning.

Det betyder att du kan parkoppla hörlurarna med två enheter och sömlöst växla mellan den. Exempelvis gå från mobiltelefonen till datorn eller tvärtom.

Här är vad Jabra säger att Elite 85t klarar:

  • 1 – antalet enheter som kan spela ljud samtidigt till hörlurarna
  • 2 – antalet enheter som kan vara anslutna samtidigt till hörlurarna
  • 8 – antalet enheter som kan parkopplas och som hörlurarna kommer ihåg

Det viktiga är att 1) en enhet kan spela ljud samtidigt och 2) du kan växla mellan två parkopplade enheter utan fördröjning. Knepigare än så är det inte.


Så mycket kostar Jabra Elite 85t

Köp hörlurarna på Webhallen

Se lägsta pris och fler butiker på Prisjakt

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.