Pixel 7 Pro har bästa kameran i en mobiltelefon just nu (DXOMark)

Pixel 7 Pro

Pixel 7 Pro finns äntligen att köpa i Sverige. Google har länge varit envisa med att inte släppa sina Pixel-telefoner i vårt avlånga land, men nu finns de att skaffa via Googles webbshop och utvalda återförsäljare.

Men innan du slår till på en mobiltelefon för 10 000 kronor så kanske du undrar om telefonens kameror är något att ha. Hur bra är egentligen Pixel 7 Pro på fotografering och videoinspelning?

Webbsajten DXOMark som gör utförliga tester på kameror i mobiltelefoner, dedikerade kameror som systemkameror och kompaktkameror, och även dedikerade objektivtest, har provat Pixel 7 Pro och de är mycket imponerade över vad de ser.

Du får en summering av allt som är bra och dåligt här under, alternativt så kan du se en kompletterande summering i videon. Eller så besöker du DXOMarks testsajt för att se hela testet.

De bästa mobilkamerorna just nu

  1. Pixel 7 Pro
  2. Honor Magic4 Ultimate
  3. Apple iPhone 14 Pro
  4. Huawei P50 Pro
  5. Apple iPhone 13 Pro

Se den kompletta och dagsaktuella listan här.

Det här är bra med kamerorna i Pixel 7 Pro

  • Den generella upplevelsen och kvaliteten från kamerorna är utmärkt över hela brädet.
  • Mobiltelefonen utmärker sig vid fotografering av familj och vänner. Hudfärger blir bra och kontrasterna upplevs som naturliga.
  • Autofokusen är mycket snabb och exakt med god precision även vid snabba rörelser. Ansiktsspårning vid videoinspelning är också mycket precis.
  • Bildkvaliteten med digitala zoomen är generellt bra från lång zoom till ultralång zoom.
  • Selfiebilder med frontkameran ger naturliga hudtoner, bra exponering och har ett brett, dynamiskt omfång. Detta gäller även vid dåliga ljusförhållden enligt DXOMark.
  • Stabiliseringen vid videoinspelning är utmärkt med både den främre och de bakre kamerorna.
  • Hyggligt bra (notera: inte utmärkt) DOF (oskärpa i bakgrunden) med selfiekameran är tillräckligt för både bilder av en och flera personer samtidigt.
  • Skärmen är utmärkt för visning av inspelade HDR-videor med hög ljusstyrka. Du får även bra färgvisning och ljusadaption i de flesta situationer.

Det här är dåligt med kamerorna i Pixel 7 Pro

  • Huvudkameran kan ge underexponerade videor i dåliga ljusförhållanden.
  • Bildkvaliteten försämras något vid nära zoomomfång på grund av brus i bilden som drar ner detaljnivån.
  • Selfiekameran kan missa skärpan på ansikten i bilden när mobiltelefonen hålls nära ansiktet.
  • Det är tydligt brus i bilderna vid dåliga ljusförhållanden.
  • Skärmen kan visa kort exponeringshöjning vid användning av kameran utomhus, vilket gör skärmen vit och svår att läsa.

Lästips: Pixel 7 Pro och Pixle 7 har båda utmärkt batteritid

Pixel 7
Pixel 7 Pro vs Pixel 7 – så ser baksidorna ut. Foto: Google

Kamerorna som Pixel 7 Pro har

Huvudkameran: 50 megapixel

Huvudnumret är så klart huvudkameran på 50 megapixel. Det är en vidvinkelkamera som motsvarar 24 millimeter i fullformat med en maximal bländare på f/1.85 och en sensor på 1/1.31 tum.

En jämförelsevis stor kamerasensor som använder ett laserbaserat autofokussystem och fasdetekterande autofokuspixlar direkt på sensorns yta.

Här får du optisk bildstabilisering vid både fotografering och videoinspelning.

Ultravidvinkel: 12 megapixel

Ultravidvinkelkameran har betydligt lägre upplösning på bara 12 megapixel. Även sensorn är mindre med sina 1/2.85 tum och bildvinkeln är superbreda 13,4 millimeter vid fullformat.

Bländaren är något långsammare med f/2.2. Här får du fasdetekterande pixlar på sensorn, men däremot inte optisk bildstabilisering.

Telelins: 48 megapixel

För porträtt så finns en telelins på 48 megapixel. Sensorn är på 1/2.55 tum vilket tar den väldigt nära ultravidvinkelkameran.

Vi hade hoppats på en något större sensor med tanke på hur viktigt det är för detaljer i porträtt. Den här sensorn använder pixel-binning för att slå ihop flera små pixlar till färre men större pixlar vilket ökar bildkvaliteten något.

Linsen är 116,2 millimeter på motsvarande system för fullformat, men bländaren är bara f/3.5 vilket är lite mer än vi önskat. Dock finns fasdetekterande pixlar för snabb autofokus och optisk bildstabilisering.

Videoinspelning: upp till 4K

Du kan spela in videor i upp till 4K-upplösning med antingen 30 fps eller 60 fps.

Det finns även stöd för 1080p med 30 fps och 60 fps om du vill dra ner på filstorleken något.

DXOMark Pixel 7 Pro
Så här ser totalpoängen ut för Pixel 7 Pro i de olika delmomenten. Se sammanställningen på DXOMarks webbsajt här.

Så här tycker vi på Tekniksmart om testet

DXOMark ger dig en indikation på vilka kameramobiler som levererar bäst resultat, men du ska inte lita blint på deras tester. Google Pixel 7 Pro kanske kommer högst just nu, men det är inte en överväldigande stor skillnad ner till iPhone 13 Pro eller Xiamomi Mi 11 Ultra, eller ens ner till iPhone 12 Pro Max som är på en 14:e plats just nu.

Alla nyare mobiltelefoner tar hyggligt bra bildkvalitet i de flesta fall så är det små nyanser i olika situationer som skiljer dem åt. I vissa fall så kan skillnaderna vara stora, men oftaste år det småsaker.

Vårt tips är att du tar chansen att prova en Pixel 7 Pro i en butik som säljer mobiltelefonen. Elgiganten är en officiell återförsäljare som har modellen i sina butiker; be om att få prova kameran och bilda dig egen uppfattning. Tensor G2-sensorn gör ett utmärkt jobb med att förfina bilderna och i slutändan handlar det om maskinlärning för att piffa till bilderna som gör att de ser bra ut. Det är inte kamerahårdvaran som utmärker sig.

Se vad som passar dig bäst. Kanske en Samsung Galaxy S22 Ultra har rätt tonalitet och kvalitet för dig? Eller en iPhone 14 Pro? Testa och prisjämför innan du köper.

DXOMark – vilka är de egentligen

DXOMark är ett oberoende företag som testar och poängsätter kvaliteten i olika kamerasystem och kameraobjektiv. De har under många år utvecklat och förfinat sitt poängsystem och hur kameror ska testas, inte helt utan vissa kontroverser). Bland testerna som utförs så testas hela kameror och även sensorerna för sina egenskaper.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.