Moto X får teknik för att skapa superpixlar

motorola-moto-x-kamera

Moto X är något av ett mellanting när det kommer till dess kamera och ser inte ut att kunna excellera på någondera punkt jämfört med sina konkurrenter. Vad den däremot gör är att vara bra på allt utan att sticka ut från mängden – och bara det gör den till ett intressant val för nyfikna spekulanter.

Kamerasensorn ger en pixelstorlek på 1.4 micrometer, en storlek som kan jämföras med HTC One som har 2.0 micrometer och Samsung Galaxy S4 som har 1.1 micrometer. Större pixlar betyder mer ljus och mindre brus i bilderna, så Moto X lär kunna ge riktigt bra bildkvalitet då Galaxy S4 har visat upp mycket goda egenskaper.

Kombinerade pixlar ger Superpixel

För att ytterligare förbättra kvalitén ur kameran används en teknik där fyra pixlar slås ihop till en superpixel. Med den här tekniken kan man förbättra bilderna med avancerade analyser som räknar ut hur varje superpixel ska se ut för bästa resultat – en teknik som Nokia använder i exempelvis 808 PureView och Lumia 1020.

Vidare kan nämnas att Moto X ska klara såväl inspelning i 1080p med 60 fps som 3D-ljud tack vare tre mikrofoner på telefonen. Om detta är någon form av marknadsgimmick får vi se när de första testerna släpps, men visst låter det spännande. Moto X kommer att presenteras den 1 augusti av Motorola och då får vi veta mer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.