Nokia Streaming Box 8010 – streamingbox för 4K/HDR/Dolby Atmos

Nokia Streaming Box 8010
Foto: Nokia

Nokia har lanserat en ny streamingbox kallad Streaming Box 8010. Knappast det roligaste namnet på en pryl 2022 kan tyckas, men det är så klart inte namnet som är viktigast för användaren.

Nokia Streaming Box 8010 använder sig av Android TV och har en hel mängd inbyggda appar för populära streamingtjänster. Du kan även använda den inbyggda appbutiken för att ladda ner fler om du vill.

Lästips: Nya Apple TV 4K med A15 Bionic är här (2022)

Nokia Streaming Box 8010 har stöd för WiFi 6 & många portar

Som en streamingbox är Streaming Box 8010 en direkt konkurrent till tunga namn som Apple TV, Google Chromecast och Nvidia Shield TV. Knappast de lättaste prylarna att slåss mot i det segmentet.

För att kunna stå upp mot giganterna så använder Streaming Box 8010 snabb hårdvara form av en fyrkärnig processor, 4 GB RAM-minne och 32 GB inbyggt lagringsutrymme.

nokia streaming box 8010 illu 2022 2
Nokia Streaming Box 8010 har en tillhörande fjärrkontroll. Foto: Nokia

Det finns en hel mängd anslutningar för både trådbunden och trådlösa anslutningar.

Här är alla portar på enheten:

  • 1 x HDMI
  • 1 x USB-A 2.0
  • 1 x USB-A 3.0
  • Optisk utgång
  • 3.5mm-utgång
  • Ethernet-port

Det finns även stöd för WiFi om du föredrar det. Streaming Box 8010 stöder upp till WiFi 6 och har även Bluetooth 5.0 för anslutning av trådlösa tillbehör. Nokia har exempelvis en handkontroll för gaming om du vill ha det.

Nokia Streaming Box 8010 har stöd för 4K, HDR och Dolby Atmos

Det viktigaste för många är så klart vad streamingboxen kan prestera när den används.

Nokias modell klarar upp till 4K-upplösning med 60 fps. Den klarar även upplösningar ner till 480p om det behövs.

Streamingboxen klarar HDR10 och Dolby Vision, men det finns inget i specifikationerna som pekar på att den klarar HDR10+.

Andra detalj är ett utmärkt stöd för ljudformat. Bland annat kan du ansluta en Dolby Atmos-kompatibel soundbar eller hembioanläggning och få högupplöst, rumsligt ljud.

Nokia Streaming Box 8010
Foto: Nokia

Så mycket kostar Streaming Box 8010

Det inbyggda operativsystemet är Android TV 11 med tillgång till tusentals appar via Goole Play Store. Pressmaterialet för modellen visar att den åtminstone stöder Netflix, Prime Video, Disney+, YouTube, Spotify och Apple TV-appen.

För svenska användare stöds även appar som SVT Plus, HBO Nordic, TV4 Play, Viaplay, CMore, Starz och många fler.

Nokia Streaming Box 8010 kostar 129 euro om du köper den från streamview.com. Omräknat blir det cirka 1 400 kronor och du får fri frakt inom EU.

Via Nokia

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.