Motorola Edge 30 Pro – pris, datum och specifikationer

motorola edge 30 pro 2022

Motorola Edge 30 Pro släpptes den 25 februari med ett riktpris på 7 990 kronor. Det här är den senaste och mest kapabla flaggskeppsmodellen hittills från Motorola – en direkt konkurrent till tungviktare som Galaxy S22 och Pixel 6. Frågan är om den når hela vägen hos användarna.

Uppdatering 2022-02-25: Lade till snabblänkar till Prisjakt

Den största nyheten med Motorola Edge 30 Pro är att det sitter en nya generationens Snapdragon 8 Gen 1 under skärmen. Den åtföljs av radiomodemet Snapdragon X65 som stöder Bluetooth 5.2, 5G och senaste WiFi 6E. Andra viktiga detaljer är 12GB RAM-minne och 256GB lagringsutrymme.

Skärmen är en stor 6,7-tums OLED-panel kallad ”Max Vision” och som klarar bilduppdateringsfrekvenser upp till 144Hz. Upplösningen är 1 080 x 2 400 pixlar och skärmen klarar HDR10+ med 10-bitars färgstöd.

motorola edge 30 pro white 2022
Pressbild från Motorola

Läs mer: Samsung lovar Android-uppgraderingar i fyra år

Motorola Edge 30 Pro har två 50 megapixel-kameror

Allt drivs av det 4 800 mAh stora batteriet som kan snabbladdas med maximalt 68 watt. Det gäller bara med sladd då trådlös laddning är begränsad till 15 watt. Om du vill ladda exempelvis smartklockan eller hörlurarna direkt från mobiltelefonen (jajamen, det är möjligt) så är det minimala 5 watt som gäller.

På baksidan sitter tre kameror där huvudkameran ståtar med upplösningen 50 megapixel. Huvudkameran har både optisk bildstabilisering och fasdetekterande autofokus. Det betyder rent praktiskt att fokusen är riktigt snabb och chansen att du får skarpa bilder utan skakoskärpa ökar.

Den sekundära kameran är en supervidvinkelkamera som också är på 50 megapixel. Den tredje kameran är på blygsamma 2 megapixel och används endast för djupavläsning. Och slutligen har vi frontkameran (eller selfiekameran som den ofta kallas). Den är på 60 megapixel (!) och har stor bländare på f/2.2.

Läs mer: Hitta AirTags med din Android-telefon – Apple Tracker Detect

motorola edge 30 pro stylus 2022
Pressbild från Motorola

Motorola Edge 30 Pro har en aktiv styluspenna

Motorola Edge 30 Pro har en tillhörande styluspenna. Det är en så kallat aktiv styluspenna som drivs med ett litet batteri och ansluts till din mobiltelefon via bluetooth. Den är tryckkänslig i flera nivåer (läs: linjerna blir tjockare om du trycker hårdare på skärmen) och är ett tillval när du köper din Motorola Edge 30 Pro.

Notera att styluspennan alltså inte är passiv som Moto G Stylus och därmed kostar betydligt mer, inte minst då den är betydligt mer avancerad och lämpar sig till fler användningsområden. Som att rita och bildredigering. Styluspennan säljs med ett tillhörande skal som har ett fack till pennan.

Operativsystemet i Motorola Edge 30 Pro är Android 12. Det rekommenderade priset är 7 990 kronor från svenska återförsäljare. Det kan jämföras med konkurrenterna som i skrivande stund har följande prislappar:

Prisbevaka Motorola Edge 30 Pro på Prisjakt

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.