Hitta AirTags med din Android-telefon – Spårarsökare

Apple AirTag

Har du en Android-telefon och är orolig för att någon ska spåra dig med en Apple AirTag? Ingen fara, Apple har släppt en ny app för Android som hjälper dig att veta om du ovetandes har en AirTag på dig.

Appen heter ”Spårarsökare”, eller Tracker Detect som den även heter på engelska, och finns att ladda ner idag från Google Play Store. För att installera appen krävs Android 9.0 eller senare och storleken är cirka 19MB.

Läs mer: Sårbarhet i AirTag – kan skicka upphittare till skadliga sajter

Du kan inte använda AirTags med din Android-telefon

Rakt upp och ner: du kan inte använda AirTag-serien med din Android-telefon. Oavsett vad vissa andra webbsajter påstår så är det inte möjligt.

Spårarsökare-appen är inte designad för att du ska kunna köpa och använda en AirTag utan en iPhone. Den är endast till för att hitta AirTag-brickor som är försatta i borttappat läge eller som har placerats på dig med flit / av misstag.

Det är lite som att AirPods-serien visserligen fungerar med Android-telefoner, men bara begränsad – och ännu värre än så.

Spårarsökare Apple Tracker Detect AirTag

Spårarsökare med ett enda syfte

Spårarsökare har ett enda syfte. Att avslöja AirTag-enheter som är placerade inom räckhåll för mobiltelefonen. Varken mer eller mindre än så. Och den mins sagt avskalade funktionaliteten lyser igenom i användarnas omdömen.

Spårarsökare letar efter föremål som har separerats från sina ägare och som är kompatibla med Apples Hitta-nätverk. De här föremålen inkluderar AirTags och kompatibla enheter från andra. Om du tror att någon använder en AirTag eller något annat föremål till att spåra din plats kan du försöka hitta den genom att skanna.

Apple på Google Play Store

I den amerikanska appbutiken är omdömessnittet låga 2.3 av 5.0, men då har appen inte heller laddats ner speciellt mycket.

Idag finns betydligt bättre, inofficiella appar som kan identifiera och spara information om AirTag-enheter som hittas. Många appar kan exempelvis skanna efter AirTags i bakgrunden, visa alla enheter istället för bara okända och även komma ihåg serienummer.

Läs mer: Hitta AirTags i närheten med iOS 15.2

Det här kan Spårarsökare INTE göra

Allt det här är saker som Spårarsökare inte kan göra. Det är som en tredjepartsutvecklare kommentare om appen:

Det verkar som om Apple bara siktade på de absolut minsta möjliga de borde göra och gjorde ännu mindre än så.

Du kan inte installera en ny AirTag som du har köpt eller ens se befintliga AirTags som är kopplade till ditt Apple ID.

Inte heller kan du spåra dina egna AirTags, pinga dem med ljud eller på annat vis interagera med dem.

Apples målsättning har varit att släppa appen före årsskiftet 2021/2022, och där lyckades företaget nå sitt mål. Men det är en bedrövligt funktionsfattig app som konkurrerande appar enkelt springer cirklar runt. Om du ändå vill prova finns appen här.

Kom igen Apple – bättre än så här kan ni!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.