iCloud är skyddat mot Log4J-sårbarheten – Apple har täppt säkerhetshålet

Fixades i det tysta under lördagen

hacker-attack-cracker-cyberthreat-malware
Bildkälla: Pixabay / TheDigitalArtist

Apple har uppdaterat iCloud för att skydda tjänsten mot sårbarheten i Log4J. Det bekräftar oberoende säkerhetsforskare som har testat om säkerhetshålet är åtkomligt.

Mängder av företag arbetar idag med att försöka täta den sårbarhet i Log4J som lämnar potentiellt miljontals servrar och datorer vidöppna för hackerattacker. Och Apple är inget undantag.

Läs mer: Så använder du egen domän med Apple iCloud

Precis som Tesla, Amazon, Cloudflare, Twitter och Steam – och många andra, tunga tjänster och företag – så har Apple granskat sina system för att hitta eventuella hål och täppa dem innan de utnyttjas.

Och att utnyttja hålet är minst sagt busenkelt. Allt en illvillig cyberkriminell behöver göra är att skicka en enda, välkomponerad rad med kod i exempelvis en chattruta eller liknande.

Det är allt som krävs för att exekvera (dvs: köra) skadlig kod som kan göra en hel rad otrevliga saker. Som att ta över en WordPress-installation, sprida skadlig kod till datorer och mycket mer.

Det ligger så klart i Apples stora intresse att skydda sina användare från den här typen av attacker, inte minst i en så välanvända tjänst som iCloud med miljontals användare. Och nu är alla, åtminstone för stunden, helt säkra från Log4J-attacker.

Läs mer: Rapport: Fel användarnamn på iCloud kan låsa kontot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.