Advokat spårade hemlösas prylar med Apple AirTags – avslöjade lagbrott

apple airtags map position 2021
Bild: Skärmdump från Michael Fuller, Twitter

Apple AirTags har många användningsområden utöver att hålla koll på dina nycklar, plånboken eller väskan. Fråga bara en advokat i Portland, Oregon som använder AirTags för att spåra hemlösas prylar.

Advokaten Michael Fuller arbetar för de hemlösas rättigheter i Portland, och när han började misstänka att staden inte följde lagen om hantering av hemlösas ägodelar så inledde han en utredning.

Läs mer: Hur mycket kostar Apple AirTags?

Lagen säger att om kommunen tvångsflyttar hemlösa så har de rätt att behålla alla sina ägodelar när de flyttas. Ägodelarna måste lagras i minst en månad så att ägarna kan få tillbaka dem.

Men i staden Portland har det visat sig att myndigheterna inte följer lagen, utan kastar de hemlösas prylar på soptippen nästan direkt. Och Michael Fuller fick reda på det tack vare Apple AirTags.

Genom att gömma 16 AirTags i ägodelar som tillhör hemlösa så kunde Michael spåra och avslöja stadens fulspel.

Ägodelarna tillhörde en grupp hemlösa som riskerade att sparkas ut från ett tältläger. När vräkningen utfördes av Rapid Response Bio Clean kunde Michael enkelt spåra alla AirTags-brickorna till en närliggande soptipp.

Slängde målningar, kaffebryggare och högtalare

Bland prylarna som slängdes av Rapid Response Bio Clean fanns en kaffebryggare, högtalare, handskar och flera målningar.

I ett uttalande till Portland Tribune säger Michael att han ”praktiskt taget bönade och bad staden om att inte gå vidare med rensningen för att säkra att ägodelar inte skulle förstöras”. Men Portland ska ha ignorerat Michael helt.

Läs mer: Är Apple AirTag vattentät / vattentålig?

Nu har Michael Fuller gått ut publikt med vad som hänt och kräver att staden ska förklara sina handlingar. Han vill också att de hemlösa får ersättning för sina kasserade ägodelar.

Myndigheten i Portland som ansvarar för ”Homelessness and Urban Camping Impact Reduction Program” hade inte återkopplat till Portland Tribune när deras nyhet publicerades. Entreprenören Rapid Response Bio Clean som ska ha kastat ägodelarna har meddelat att de inte pratar med journalister.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.