Hur du krypterar filer på dina Apple-enheter

Vill du se till att dina filer är säkra på dina Apple-enheter? Det är klart du vill! Du vill inte att någon utomstående ska få tillgång till dina semesterbilder, videor eller ljudfiler, och du vill heller inte att någon ska kunna se de grymma texter du skrev under den senaste kursen i skolan. Lyckligtvis finns det lösningar på detta problem.

För det första bör du kryptera dina filer. Det är enkelt med hjälp av Apples inbyggda funktioner, något vi går igenom alldeles strax. För det andra borde du använda en VPN Mac för att se till att du alltid har ett extra lager av skydd. Det sistnämnda ger dig ett lager av skydd och anonymitet, tillsammans med funktioner som ger dig möjlighet att kringgå eventuella geografiska restriktioner. Win-win!

Använd Apples inbyggda funktioner för att kryptera dina filer

Apple har faktiskt inbyggda funktioner som gör det lätt för dig att kryptera dina filer på dina Apple-enheter. Det här är ett oerhört effektivt sätt för att skydda dina filer, inte minst i samklang med andra typer av säkerhetsåtgärder, exempelvis användningen av en VPN.

För att kryptera dina filer använder du programmet FileVault som är Apples egna programvara och som ger dig möjlighet att kryptera dina filer. När du använder programvaran krypteras hela din hemkatalog, vilket innebär att alla filer som omfattas av detta krypteras. Du sätter sedan ett lösenord som du använder för att avkryptera filerna. Se till att du anger ett pålitligt återställningsalternativ om det skulle vara så att du tappar bort lösenordet, annars kommer dina filer att förbli krypterade.

Vissa nyare enheter krypterar dina filer automatiskt, därmed behöver du inte använda FileVault om du äger en av dessa enheter. Det kan dock vara en bra idé att trots detta använda programvaran, detta eftersom det ger dig ett extra skydd. Läs mer på Apples hemsida för att se vilka enheter programvaran omfattar.

En trevlig bonus är även att FileVault ger dig möjligheten att radera dina filer om du skulle tappa bort din enhet, eller om den skulle bli stulen. Detta kan vara en trevlig försäkring som ser till att ingen annan får möjlighet att tillgå dina filer.

Varför du bör kryptera dina filer

Om du vill att dina filer ska vara säkra bör du kryptera dem. Just nu finns det ingen dator som kan knäcka krypteringen som ges via FileVault (vi kan dock inte garantera att framtidens superdatorer inte kan göra det, men nuvarande datorkraft kan inte knäcka krypteringen), vilket gör att skyddet är riktigt bra och något som åtminstone bör användas för dina allra viktigaste filer.

En liten nackdel är dock att datorn eller enheten kan bli aningen segare om du använder FileVault. Det här är dock något du vänjer dig vid, och det är inte säkert att du märker något överhuvudtaget, speciellt inte om din enhet inte är fylld med ett stort antal filer, eller om du precis börjat använda en ny enhet.

Använd ytterligare skydd för att vara på den säkra sidan

Att bara använda kryptering räcker inte i det långa loppet, åtminstone inte om du planerar att besöka internet på regelbunden basis. Du bör ta eventuella försiktighetsåtgärder för att se till att du inte blir hackad eller på annat sätt utnyttjad av tredje part eller människor med onda avsikter.

Om du inte känner att du kan navigera internet på ett relativt säkert sätt rekommenderas det att du använder ett antivirusprogram. Det finns många olika varianter tillgängliga, till och med vissa varianter som är gratis. Generellt sett är de som kräver betalning bättre, men se till att du utför en grundlig undersökning innan du väljer det program som låter bäst för dig.

Utöver detta kan du använda en VPN (något vi pratade om tidigare i den här artikeln), och se till att du utbildar dig innan du ger dig ut på internet. På så sätt kan du undvika de lättaste fällorna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.