Amazon slänger 130 000 produkter varje vecka – från en enda plats

Tv-apparater, mobiltelefoner, surfplattor, datorer och mer slängs

Amazon
Foto: Christian Wiediger, Unsplash

Amazon har fått stenhård kritik för att företaget kasserar osålda, men fullt användbara produkter trots att de hade kunnat komma till bättre nytta än på soptippen.

Videobevis och intervjuer avslöjar att Amazon kasserar extrema 130 000 prylar varje vecka. Och det är bara från ett enda ställe i Storbritannien. Det spekuleras nu att den siffran även kan gälla många andra ställen runt om i världen.

Läs mer: Amazon måste betala GDPR-böter på 7,6 miljarder kronor

Bland prylarna som Amazon förstör ska det finnas dyra föremål som Mac-datorer, surfplattor, mobiltelefoner och tv-apparater.

Anledningen till att Amazon slänger prylarna när de förbli osålda är oklart. En anledning kan vara att det helt enkelt inte finns plats åt dem, och att Amazon helt sonika slänger sakerna för att göra mer utrymme åt nya prylar.

En tidigare anställd på Amazon sade till ITV News att “det finns ingen vett eller reson kring vad som som förstörs. Fläktar från Dyson, dammsugare, Macbooks, iPads och häromdagen 20 000 ansiktsmasker som fortfarande var inpackade”. 

När ITV News gick ut med nyheten om Amazon så kommenterade en talesperson på företaget det hela med att antalet föremål som förstördes var “väldigt få”. Hur 130 000 produkter varje vecka anses vara “väldigt få” är bortom vårt förstånd.

As a last resort, we will send items to energy recovery, but we’re working hard to drive the number of times this happens down to zero.

Amazon

Nyheten om Amazon vuxit sig så stor att Englands premiärminister Boris Johnson har lovat att granska de påståenden som riktats mot Amazon. 

Kritiken mot Amazon efter nyheten har gjort att företaget tagit fram två lösningar som ska ge nytt liv åt de osålda produkterna istället för att de slängs. Det är två program som heter FBA Liquidations samt FBA Grade and Resell.

Läs mer: Amazon vill övervaka sina förare med AI-teknologi & kameror

Säljare som vill lägga ut returnerade prylar på Amazon kan lista om dem som använda prylar med ett nytt pris helt automatiskt framöver. Något som inte var möjligt tidigare.

Till en början kommer valet att finnas för säljare i USA och UK. Under 2022 utökas programmet till att omfatta säljare även i Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien.

Den andra förbättringen är att Amazon öppnar återförsäljningskanalen för grossister så att säljare kan återta en del av sina kostnader för returnerade produkter. Kanalen är tillgänglig för säljare i USA, Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien. Även UK omfattas från och med augusti 2021.


Amazon vill uppnå en koldioxidneutral verksamhet före 2040 och använda 100 procent förnybar energi till 2025. Huruvida de når sina mål återstår att se, men att inte slänga 130 000 prylar varje vecka är ett steg åt rätt riktning för en bättre miljö.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.