Minecraft till Raspberry Pi – helt gratis!

Minecraft

Den som har köpt en Raspberry Pi har nu möjligheten att vara extra kreativ med den lilla hobbydatorn då spelföretaget Mojang har släppt en specialversion av Minecraft till den. Ursprungsversionen är samma som till Android och IOS, men här har man skalat ned den ytterligare för att hårdvaran i Raspberry Pi inte ska bågna av belastningen. Resultatet är Minecraft: Pi Edition som är helt gratis att ladda ned, installera och köra för alla.

Det enda kravet för att det ska gå att köra spelet, förutom det uppenbara att man måste ha en Raspberry Pi, är att man använder operativsystemet Raspbian “Wheezy”. Sen är det bara att hacka loss bäst man vill i den öppna källkoden, åtminstone enligt Owen Hill på Mojang. Enligt honom kan man göra precis alla ändringar som grundaren Notch eller vilken utvecklare som helst och därmed påverka såväl spelmiljön som alla dess variabler.

Minecraft

Mojang – en framgångssaga utan dess like

Under 2012 hade Mojang en omsättning på hela 1,5 miljarder kronor och Notch själv som är en av grundarna kan gå skrattande till banken. Han är nämligen miljardär i skrivande stund och med en årsvinst på 580 miljoner kronor har Mojang stora möjligheter att expandera där man känner att det behövs. Redan har företaget vuxit kraftigt det senaste året och ökat sitt intresse på olika håll, bland annat med spelet Scrolls som är under stadig utveckling.

Minecraft fortsätter att vara deras största fokus och det märks med en stadig ström av uppdateringar som ständigt ger nya förbättringar. Tusentals underbara kreationer har lagts ut på internet för allmän beskådan och när hängivna entusiaster till och med lyckas tillverka en (väldigt begränsad men ändå) fungerande processor så vet man att Mojang har lyckats. Att skapa något i ett spel har aldrig varit så rätt som nu och Minecraft är helt rätt i tiden.

Minecraft: Pi Edition kan man ladda ned här.

Minecraft: Story Mode

Vill man ta del av Minecrafts underbara värld men på ett litet annorlunda sätt finns nu även Minecraft: Story Mode från Telltale Games att prova.

Istället för den öppna värld vi är vana vid får man istället en berättelsedriven historia i stil med tidigare spel från Telltale Games – mycket likt otroligt populära The Walking Dead som hyllats av tusentals spelare.

Läs mer om nya spelet i artikeln Minecraft: Story Mode är äntligen släppt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.