CCleaner släpps till Android – rensar onödig data

Android 11 Logo Dark

CCleaner är ett otroligt populärt gratisprogram som rensar bort skräpfiler och annat otyg från din hårddisk. Har man inte gjort rensningar tidigare kan temporära filer ta upp åtskilliga gigabyte med onödigt utrymme på hårddisken och även om man har en disk på flera terabyte så är det bra att hålla koll. CCleaner har rönt enorma framgångar på datorsidan och nu ger man sig dessutom in i mobilvärlden.

Android får snart CCleaner och även om man i skrivande stund inte har något datum för lanseringen så kan man räkna med en snabb beta-version till testare. Piriform har gjort ett utmärkt jobb med CCleaner tidigare och personligen tror jag de kommer lyckas riktigt bra även med versionen till Android. Utrymmesbegränsningen i telefoner och surfplattor är inte lika märkbar på mobila enheter som i datorer – men det är absolut värt att testa CCleaner.

Behövs rensningsappar till Android?

Det beror helt på hur mycket tid (eller inte tid) man vill lägga på att rensa saker som webbläsarhistorik, SMS/MMS, cache och andra liknande saker. För den absoluta majoriteten av användarna kommer det inte att finns något behov av applikationer som CCleaner, men för den lilla skara som snabbt vill rensa bort sådant som nämns ovan så bör det givetvis finnas alternativ – och det är precis vad det gör redan idag.

  • Cache Cleaner NG
  • Clean Master
  • SD Maid
  • ZDbox

Samtliga fyra appar ovan i listan mer eller mindre gör vad CCleaner kommer att klara av och frågan är bara vilken som passar dig bäst. Flera av dem kan även ta bort onödig data i enheters internminne och därmed frigöra utrymme som sedan kan snabba upp din telefon eller surfplatta. Huruvida det fungerar eller inte är mycket omdiskuterat, men varför inte testa själv och se hur det blir? Skriv gärna en kommentar och berätta.

[Uppdaterad 20131008] Justering av länkar för korrekt tagg-hänvisning.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.