5 grymma gamingmöss för alla datorspelare

En gamer sätter stort värde på sina tillbehör och kan spendera gott om tid med att välja ut exakt rätt datormus, tangentbord och headset. Detta gäller givetvis inte alla som tycker om att spela framför datorn, men när man blir duktigare och duktigare så finns flera anledningar att sätta mer krav på det som finns framför en.

Gamingmössen som finns idag är riktigt bra och tillverkarna visar tydligt att de menar prestanda och kvalitet när de släpper nytt. Åtminstone uppfattar jag det så när man ser nylanseringarna, men det gäller ändå att hålla god koll på vad som finns. Det är inte bara att välja något ur hyllan och tro att just den modellen är bäst för handen och känslan – alla modeller känns och uppfattas olika.

Vad finns det då för modeller som hyllats genom åren och som kan vara en bra grund att börja på om man tänker uppgradera datorn med nya tillbehör? Jo, här är några toppfavoriter bland gamingmössen på marknaden idag.

Steelseries Sensei

steelseries-sensei

Det här är en storfavorit hos med då Sensei presterar otroligt bra oavsett om det är fps, rts, mmo eller någon annan spelgenre. Sensorn är ruskigt effektiv på att avläsa underlaget och tillsammans med en välutvecklad (och komplicerad) mjukvara i såväl dator som Sensei-musen så finns få anledningar att välja bort den här modellen när man ska uppgradera. Rullhjulet har väldefinierade hack, knapparna ett bra motstånd och kanske är det bara byggkvaliten som kan lida något om man jämför med tungviktare som exempelvis Logitech G700/G700S.

Logitech G700S

logitech-g700s

Efterföljaren till hyllade G700 och en fortsatt trådlös sådan för att man ska slippa störande sladdar. Hela 13 knappar finns att tillgå och dessa går att programmera för exakt rätt känsla när man spelar. Byggkvaliten är av toppklass, precis som med G700 och med en sensor som klarar upp till 8 200 dpi finns gott om utrymme för de där ruskigt snabba spelen. Rullhjulet har två lägen (hack eller fri), designen gör att G700S ligger bra i handen och överlag är detta en välkommen uppgradering.

Logitech G400S

logitech-g400s

Lillebror till G700S heter G400S. Trots något sämre sensor och en mer avskalad design så är detta ett utmärkt val med tanke på vad man får för priset. Konstruktionen är framtagen för att hålla, tryckpunkterna i handen har mätts av Logitech och just de ställen där musen vidrör har man förbättrat känslan ordentligt. Sensorn är på 4 000 dpi och man kan växla mellan två olika värden direkt på G400S via en knapp. Logitech har bara en sak att säga om G400S – Game On!

Razer DeathAdder 2013

razer-deathadder-2013

Den första modellen av DeathAdder-musen blev en fenomenal succé, inte bara för mig utan för många andra gamers som vill ha en riktigt bra spelmus att lira med. Sedan dess har flera uppgraderade varianter släpps och i skrivande stund är DeathAdder 2013 den senaste i raden. Grym sensor, riktigt bra design med bra passning för både höger- och vänsterhänta samt fem programmerbara knappar. Spara dina inställningar i ”molnet” med Synapse 2.0 dessutom!

Razer Mamba 4G

razer-mamba-4g

Den gamingmus som har den kanske bästa trådlösa tekniken hittills är Mamba 4G och när man testar den här modellen märks att det går riktigt bra även utan sladd. Inga störningar trots ett stort antal speltimmar och batteritiden är mer än godkänd. Samma sensor som i DeathAdder 2013 används vilket betyder 6 400 dpi och givetvis finns Synapse 2.0 om man vill ta vara på sina profiler. Mamba 4G är riktigt bra, men är också relativt dyr i förhållande till vad man får.

Värt att tänka på

De fem modellerna som nämns ovan – Steelseries Sensei, Logitech G700S & G400S samt Razer DeathAdder 2013 & Mamba 4G – är inte nödvändigtvis de bästa för just dig och dina behov. En hängiven MMO-spelare kanske skulle föredra en Naga-variant med sina många programmerbara knappar, eller varför inte Steelseries World of Warcraft-möss? När man väljer så är det bra om det finns en butik i närheten som man kan besöka för att bilda sig en uppfattning direkt på plats. När man väl står där finns några saker att fundera på, exempelvis hur många knappar man vill ska finnas, om de ska vara programmerbara, prisklass, hur väldefinerade hacken i scrollhjulet ska vara, osv.

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.