SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless – en recension på 10 minuter

steelseries nova 7 box 2022
Foto: Tekniksmart

Vi säger det redan här. SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless är ett riktigt bra headset som du kommer att ha riktigt stor glädje av. Med det sagt så är headsetet inte helt problemfritt och det krävs lite manuella inställningar om du vill att ljudkvaliteten ska vara optimal.

Om vi ska börja från början så kan Arctis Nova 7 Wireless enklast beskrivas som ett högkvalitativt headset med inbyggd mikrofon och smarta knappar för att styra de viktigaste funktionerna. Headsetet stöder PC, Playstation, Xbox, Switch och Bluetooth-anslutna prylar, exempelvis din Mac-dator och mobiltelefonen.

Du får upp till 36 timmars kontinuerlig användning och snabbladdar det inbyggda batteriet på bara 15 minuter. Vill du inte använda headsetet trådlöst? Anslut en USB-kabel eller hörlurssladden så slipper du tänka på batteriet.

Den inbyggda mikrofonen har aktiv brusreducering med hjälp av AI-teknik, headsetet har stöd för så kallat rumsligt ljud (spatial audio) och surroundljud, samt stöd för parkoppling med flera samtidiga enheter för sömlöst växlande av ljudet mellan dem. Riktigt praktiskt om du går från mobiltelefonen till bärbara datorn, som exempel.

Här skaffar du ditt headset ur Arctis Nova-serien
SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless för PC, Playstation, Switch och Bluetooth
SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless för PC, Xbox, Switch och Bluetooth

steelseries nova 7 usbc adapter 2022
Den lilla radiomodulen ansluts via USB-C eller med USB-A-adaptern. Foto: Tekniksmart

Surroundljudet i spel är riktigt bra

Efter några matcher i Overwatch med SteelSeries GG installerad på datorn så kan vi konstatera att ljudkvaliteten är riktigt bra (med EQ bör tilläggas). Det är inga konstigheter att separera ljuden från olika delar av banan och även om vi inte upplever att just fotsteg är extra enklare att urskilja från det ursinningslösa skjutandet så är det inga konstigheter att höra när någon kommer springandes runt hörnor.

Med det sagt så är det ingen större skillnad på SteelSeries egna surroundfunktion och Dolby Atmos-stödet som är inbyggt i Overwatch. Ljudet skiljer sig lite åt, men separationen finns i båda alternativen och det är mer en personlig känsla för vad som känns bäst istället för att den ena är överdrivet bättre än den andra.

Faktum är att vi får ännu bättre ljudseparation och ett klarare ljud med hifi-lurarna Beyerdynamic DT 990 Pro och hörlursförstärkaren Sound Blaster GC7.

Dock faller den lösningen på att DT 990 Pro inte är trådlösa och Sound Blaster GC7 är betydligt krångligare att använda än Arctis Nova 7 Wireless. Båda lösningarna ger utmärkt ljud, så det handlar mer om 1) vill jag ha det där extra i ljudkvalitet eller 2) vill jag ha riktigt bra ljud och smidig användning?

Den här recensionen gjordes möjligt tack vare att vi fått ta del av ett låneexemplar av Arctis Nova 7 Wirelss. Artikeln är skriven av en oberoende skribent som inte påverkats av SteelSeries på något vis.

steelseries nova 7 box 3 2022

6 bra att veta SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless

Du behöver inga drivrutiner

Arctis Nova 7 Wireless fungerar helt utmärkt utan extra drivrutiner. Så fort du ansluter headsetet, antingen via USB-adaptern eller Bluetooth, så installeras rätt drivrutiner automatiskt. Det gäller inte bara Windows utan även macOS.

Ljudet är tunt utan EQ

När du först placerar Arctis Nova 7 Wireless på huvudet så kan du uppleva att ljudet är lite tunt. Ganska tunt faktiskt, men tacksamt är det enkelt löst med SteelSeries mjukvara. Bara installera SteelSeries GG och justera EQ:n efter önskemål.

Huvudbandet kan enkelt justeras

Huvudbandet har justeringspunkter på båda sidorna så att du enkelt kan justera bandet uppåt och nedåt. Perfekt om du upplever att standardinställningen inte sitter perfekt på huvudet. Totalt har du fyra steg att använda.

Mikrofonen spelar din röst i lurarna

Som standard så hör du din egen röst i lurarna när du använder mikrofonen. Det är bra om du vill få en känsla av hur du själv låter, men det är ingen höjdare i längden. Du stänger av funktionen via SteelSeries GG.

Mixa ljudet från spelet och röstchatten

På den vänstra hörluren justerar du volymen och på den högra kan du snabbjustera om du vill höra mer av röstchatten eller spelet. Prioritera vad som är viktigast på sekunden. Mycket praktiskt och enkelt i vårt tycke.

Mikrofonen kan fällas in helt

Mikrofonen sitter inbyggd i den vänstra hörluren och kan fällas in när du inte behöver den. Faktum är att ljudet är bra nog när den är helt infälld och om du inte har extrema krav så behöver du aldrig ha den utdragen.

Mikrofonen

En kamrat till undertecknad hörde direkt att jag bytt från min vanliga mikrofon, en Röde NT1 med tillhörande mikrofon- och hörlursförstärkaren AI-1.

Där Röde NT1 ger en djupare, fylligare och varmare röst så påminner mikrofonen i Arctis Nova 7 mer som en kaptensröst med en tunnare röst, mer brus och lite knaster när Discord växlade från tyst till ljud.

Med tanke på vad headsetet kostar så hade vi faktiskt hoppats på bättre samtalskvalitet, men det är inte på något vis otydligt eller oklart vid samtal – även i tuffare situationer när många pratar samtidigt i stridens hetta så förmedlar mikrofonen en åtminstone klar röst.

Börja använda ditt headset på under minuten

En fördel med Arctis Nova 7 Wireless är du kan använda det på under minuten efter att du packat upp headsetet.

När du ansluter radiomodulen till en Windows-dator så installeras drivrutinerna direkt. Har du Windows 10 eller 11 så behöver du inte göra något alls – operativsystemet identifierar ditt headset och sköter installationen i bakgrunden.

Använder du en Mac-dator så är det smidigast att ansluta headsetet som vanliga bluetooth-hörlurar. Det gäller så klart även mobiltelefoner och surfplattor. Aktivera bluetooth, parkoppla och voilá, du är igång på under minuten.

Det som däremot kan ta lite tid är att hitta, ladda ner, installera och ställa in SteelSeries GG. Det är den officiella mjukvaran som du behöver för att finjustera ljudet. Och vi rekommenderar absolut att du använder mjukvaran där det går.

Här laddar du ner SteelSeries GG:

steelseries nova 7 box 2 2022

Det här ingår i lådan när du köper SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless

Det ingår inte speciellt mycket i lådan när du köper headsetet. Men det som ingår är precis vad som behövs + en extra liten rolig detalj som du själv får upptäcka.

Här är vad som ingår i lådan:

  • SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless
  • 2.4 GHz radiomodul för USB-C
  • Adapter och förlängningskabel för USB-C till USB-A
  • Kabel för USB-C till USB-A
  • Hörlurskabel för 3.5mm till 3.5mm
  • Två avtagbara, magnetiska plattor (en för varje hörlur)
  • Produktinformation och snabbguide

Här skaffar du ditt headset ur Arctis Nova-serien
SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless för PC, Playstation, Switch och Bluetooth
SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless för PC, Xbox, Switch och Bluetooth

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.