Creative Sound Blaster GC7 – hörlursförstärkare och DAC för gamers (2021)

Styr din ljudupplevelse på datorn, spelkonsolen och från mobiltelefonen direkt från skrivbordet

creative sound blaster gc7 4 2021

Creative Sound Blaster GC7 är speciell hörlursförstärkare, DAC och ljudkontroll för bland annat gamers. Anslut alla dina ljudprylar och styr hur ljudet upplevs både i dina öron och exempelvis när du streamar på Twitch.

Lästips:

Du kan enklast beskriva Sound Blaster GC7 som en samlingsplats där du ansluter hörlurar, mikrofon, dator och spelkonsol. Sen har du full kontroll med knappar och rattar över hur ljudet låter.

Sound Blaster GC7 använder en DAC som stöder upp till 24-bitarsljud i 192 kHz. Den inbyggda hörlursförstärkaren ska klara hörlurar mellan 32 och 300 Ohm, vilket åtminstone i teorin gör GC7 lämplig för både Beyerdynamic DT 990 Pro 250Ohm och Sennheiser HD 650.

Många ljudportar – men inte för XLR-mikrofoner

På framsidan sitter två ingångar för hörlurar och mikrofon, båda 3.5mm-ingångar.

Baksidan huserar två 3.5mm-portar för ljud in (från mobiltelefon) och ut. Här hittar du även två toslink-portar för optisk överföring samt USB-C för anslutning till en dator. På baksidan sitter även en brytare med vilken du väljer mellan mobil, konsol och dator.

Vad vi tyvärr inte hittar är stöd för USB- och XLR-mikrofoner. Många streamers använder dessa för optimal ljudkvalitet, men häll verkar Sound Blaster GC7 falla till korta.

Creative Sound Blaster GC7 är kompatibel med PC och Mac, Nintendo Switch samt Sony Playstation-serien. Däremot är ljudkortet inte fullt kompatibelt med Microsoft Xbox-serien.

creative sound blaster gc7 1 2021

Surroundljud i 7.1 och chattvolymmix

Creative Sound Blaster GC7 stöder virtuellt surroundljud i 7.1 samt klarar avkodning av Dolby Digital. Inga konstigheter egentligen, det är varken mer eller mindre än vad många konkurrerande lösningar klarar.

Vad som däremot intresserar är SXFI Battle Mode och Scout Mode. Två ljudlägen för FPS-spelare som ska göra det lättare att höra motståndarna, identifiera positioner och därmed ge dig en fördel.

Kombinera med Gamevoice Mix som hjälper dig att hitta en balans mellan ljudet från spelet och rösterna från dina medspelare i röstchatten. Det hjälper dig att hitta en perfekt mix av ljud för dina öron.

För att styra din Sound Blaster GC7 så finns två olika appar att använda. Du har Creative-appen med vilken du ställer in de programmerbara knapparna och justerar en rad andra inställningar. Därtill har du SXFI-appen som ska optimerad ljudet från din mobiltelefon när du lyssnar på lokal musik (streamingtjänster stöds inte).

Här kan du läsa mer och ladda ner respektive app:

Sound Blaster GC7 kostar 150 euro, eller cirka 1 550 kronor i Sverige.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.