Razer Kiyo Pro Ultra – ny 4K webbkamera

Razer Kiyo Pro Ultra
Foto: Razer

Razer har lanserat Kiyo Pro Ultra. Det är en ny och högteknologisk webbkamera som tillverkaren påstår ger lika bra bildkvalitet som en systemkamera.

Den högsta upplösningen är 4K med okomprimerad dataström och upp till 24 bilder per sekund. Att strömmen är okomprimerad betyder att mer data når datorn vilket ökar bildkvaliteten på slutresultatet.

Största kamerasensorn i någon webbkamera

Att bara visa 24 bilder per sekund är inte önskvärt för den som ofta rör sig snabbt framför webbkameran, exempelvis om man ofta gestikulerar. Däremot fungerar det helt utmärkt för kontorsmöten och liknande.

Webbkameran använder en Sony-tillverkad kamerasensor på 1/1.2 tum. Sensorn heter Starvis 2 och påstås vara den största sensorn någonsin i en webbkamera. Optiken framför sensorn har en stor bländare på f/1.7 vilket betyder att mycket ljus släpps in samtidigt som bakgrunden kan göras rejält oskarp.

För integritetsmedvetna finns ett fysiskt linsskydd som skjuts framför kameran när den inte används.

Förutom 4K/24p så klarar Kiyo Pro Ultra även 1440p med 30 fps och 1080p med 60 fps. Om du behöver HDR-stöd så finns det, men då låser du kameran till 1080p med 30 fps.

Lästips: Dell UltraSharp 4K – webbkamera med 4K, AI och Windows Hello

razer kiyo pro ultra 2
Razer Kiyo Pro Ultra är inte direkt anonym ovanpå skärmen.

Bättre än Logitech Brio & Elgato Facecam Pro

Razer påstår att Kiyo Pro Ultra är bättre än konkurrenterna Logitech Brio och Elgato Facecam Pro, mycket tack vare den okomprimerade dataströmmen.

En stor skillnad till Elgatos fördel är att den webbkameran klarar 4K-upplösning med 60 fps, vilket är en enorm skillnad. Dock är den modellens dataström komprimerad, vilket påverkar bildkvaliteten.

Kiyo Pro Ultra kompenserar det med en riktbar mikrofon, vilket Facecam Pro inte har. Den som redan har bra ljudutrustning för videosamtal ska dock använda det och inte den mikrofon som sitter i webbkameran.

Lästips: Razer Kiyo Pro – ny webbkamera med 1080p/HDR & Starvis-teknologi

Många funktioner kräver Synapse-appen

Du kan ansluta Kiyo Pro Ultra till din dator via USB och kör igång direkt. Men för optimal bildkvalitet och styrning av alla funktioner så krävs en kompanjon-app från Razer.

Synapse-appen är kostnadsfri och laddas ner från Razers webbsajt här. Appen kräver antingen Windows 10 eller Windows 11.

När du har gjort inställningarna så sparas de på webbkamerans inbyggda minne. Du kan alltså flytta webbkameran från din dator till en annan och använda exakt samma inställningar. Inget nytt, det har gjorts i andra modeller och i princip alla vettiga gamingmöss har exakt samma minnes-funktionalitet.

Razers påstående om att Kiyo Pro Ultra har bättre bildkvalitet än en systemkamera är ett riktigt vågat utspel. En bra systemkamera med vettig optik slår vilken dedikerad webbkamera som helst, men för sina kronor kommer Razers nya modell garanterat att slå riktigt hårt och varför lägga 15 000 kronor på en kamera när du kan få en bra-nog-webbkamera för några tusenlappar?

Lanseringsdatum och exakt prislapp är inte fastställd än.

Via Razer

Frågor och svar om Kiyo Pro Ultra

Vilka upplösningar klarar Kiyo Pro Ultra?

4K, 1440p och 1080p

Behöver Kiyo Pro Ultra drivrutiner?

Ja, men de ingår i Windows. Du kan ansluta din webbkamera och köra igång direkt.

Hur använder jag alla funktioner till Kiyo Pro Ultra?

Anslut din webbkamera till datorn och ladda ner Synapse-appen från Razers webbsajt. Installera och följ instruktionerna.

Har Kiyo Pro Ultra stöd för HDR?

Ja, men du låser webbkameran till 1080p med 30 fps.

Hur mycket kostar webbkameran?

300 USD vilket är cirka 4 000 kronor inklusive moms.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.