Har Razer Kiyo Pro inbyggd belysning / ringljus?

razer kiyo pro illustration press 2021 1

Razer Kiyo Pro är ett stort steg i utvecklingen av webbkameror. Razer har använt en ny, förbättrad kamerasensor som har bättre lågljusegenskaper än i gamla Kyio-modellen från 2017. Så betyder det att nya modellen inte behöver inbyggd belysning?

  • Kiyo Pro har INTE inbyggd belysning
  • Förbättrad kamerateknik släpper in mer ljus än med Kiyo-modellen
  • Räkna med grynig bild i dåliga ljusförhållanden – men du får åtminstone bild
  • Ett tekniskt lyft, men du får betala dyrt för det (cirka 2 100 kronor)

Både ja och nej. Ingen webbkamera har perfekt, men Razer Kiyo Pro har mycket bättre lågljusegenskaper och därför finns ingen inbyggd belysning.

Gamla Razer Kiyo har en så kallad ringbelysning runt webbkamerans optik. Den är nödvändigt för att kamerans gamla sensor ska få tillräckligt med ljus (och en jämnare belysning) för att bilden ska upplevas som skarp och inte grynig.

Lästips: Razer Kiyo Pro – ny webbkamera med 1080p/HDR & Starvis-teknologi

Nya Razer Kiyo Pro saknar ringbelysningen för att den i normalfallet inte längre behövs. Med HDR-stöd, en ljuskänsligare kamerasensor och uppgraderad optik så behöver Pro-varianten inte det extra ljuset lika mycket.

Razer Kiyo Pro använder Sony STARVIS-teknologi

sony startvis illustration 2021
Illustration av skillnaden mellan STARVIS och icke-STARVIS. Bildkälla: Sony

Sony STARVIS är en pixel-teknologi som normalt används i sensorer till säkerhetskameror. Med STARVIS får kameran mycket högre ljuskänslighet än med vanliga kamerasensorer.

Känsligheten är 2 000 mV eller högre per 1 µm2. Låter det som grekiska? Ingen fara, det är Sonys sätt att berätta att mer ljus når kamerans sensor i riktigt låga ljusförhållanden, vilket gör att du får en bild även när det är nästan helt svart i rummet (räkna inte med underverk dock).

Du kan se en kort presentation om Sony STARVIS med fler tekniska detaljer här om du är intresserad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.