Dell UltraSharp 4K – webbkamera med 4K, AI och Windows Hello

dell ultrasharp 4k front multi 2021

Dell UltraSharp 4K är en webbkamera med hög upplösning, stöd för artificiell intelligens, HDR och automatisk inloggning i Windows med Windows Hello.

  • Saknar inbyggd mikrofon och optisk zoom
  • Har 4K-upplösning, HDR och autofokus
  • Fungerar till Windows och macOS utan drivrutiner

Läs mer: Anker PowerConf C300 – ny webbkamera med 1080p/60fps & AI

Dell UltraSharp 4K har en riktigt saftig prislapp

Dell UltraSharp 4K är en rejält dyr webbkamera. Modellen kostar 199 USD, vilket omräknat blir ungefär 2 150 kronor inklusive moms. Dells svenska pris i sin webbutik stannar på bara snäppet högre än så, närmare bestämt 2 342 kronor exklusive frakt.

För den summan får du en snyggt designad webbkamera med modern teknik. Innanför det cylindriska höljet gömmer sig kamerasensorn Sony STARVIS med upplösning på 8,3 megapixel. Sensorn ackompanjeras av söd för både 4K-upplösning 24/30 fps, HDR och digital zoom på maximalt 5x.

Det finns inte många tjänster som stöder strömmad video i 4K-upplösning idag. Mer troligt är att du får nöja dig med antingen 1080p eller 720p, och Dell UltraSharp 4K klarar båda i maximalt 60fps. Perfekt till exempelvis Twitch om du strömmar dina spel där.

Du kan välja mellan att beskära bilden för att komma riktigt nära i 68 grader, eller välja en bredare bildvinkel på 78 respektive 90 grader om du vill visa mer av din bakgrund.

Läs mer: Razer Kiyo Pro – ny webbkamera med 1080p/HDR & Starvis-teknologi

Dell UltraSharp 4K har autofokus och digital zoom

Dell UltraSharp 4K har visserligen autofokus, vilket är bra, men det saknas optisk zoom. Istället får du nöja dig med digital zoom på maximalt 5x. Med det sagt så påstår Dell att webbkameran har klassledande bildkvalitet, vilket återstår att se om det håller.

dell ultrasharp 4k back mount 2021

En intressant detalj är att UltraSharp 4K använder artificiell intelligens för att hela tiden hålla dig i bild om du rör dig framför kameran. Den gör det utan att röra sig fysiskt. Istället används videoströmmen för att panorera.

Tack vare en inbyggd infraröd sensor har webbkameran stöd för Windows Hello. Med den kan du logga in automatiskt på ditt Windows-konto utan behovet av PIN-kod eller lösenord. Det fungerar så klart inte för Mac-användare, men det är en bonus för dig med Windows 10 eller senare.

Du kan använda Dell UltraSharp 4K helt utan drivrutiner om du vill, men för att använda alla funktioner som webbläsaren erbjuder så behövs verktyget Dell Peripheral Manager. Du kan ladda ner gratisverktyget för Windows och macOS direkt från Dell här.

Dell UltraSharp 4K har ingen mikrofon

En mycket intressant detalj med webbkameran är att den saknar inbyggd mikrofon. Det betyder att du eventuellt måste köpa till det, vilket ökar kostnaden ytterligare.

Men för streamers som redan har bra mikrofon och annan ljudutrustning, och bara vill ha en högkvalitativ webbkamera, så är det här sannolikt inget problem. Vår rekommendation är att du kompletterar din UltraSharp 4K med en bra USB- eller XLR-mikrofon för bästa ljudkvalitet.

dell ultrasharp 4k front 2021

Du kan läsa mer om att välja mikrofon och se tips på bra USB- och XLR-mikrofoner hos Prisjakt här.

Dell UltraSharp 4K monteras ovanpå din skärm med ett tillhörande fäste. Alternativt kan du montera webbkameran på ett stativ om du vill.

Webbkameran har även automatisk inställning av ljusstyrkan och stöd för HDR vilket hjälper ytterligare. Med det sagt så rekommenderar vi alltid extra belysning i rummet om du inte har bra ljussättning redan.

Dell UltraSharp 4K säljs idag och finns i den officiella webbutiken hos Dell här.

Läs mer: Rapport: Många svenskar är rädda för övervakning via webbkamera & mikrofon

Specifikationer

Upplösning4K UHD / 24, 30
Full HD / 24, 30, 60
HD / 24, 30, 60
Megapixel8.3 megapixel
SensorSony STARVIS CMOS
Bildvinkel65, 78, 90 grader
Digital ZoomUpp till 5x
Automatisk ljuskorrigeringAdvanced Digital Overlap (DOL) HDR
Video Noise Reduction (3D+2D)
Automatisk vitbalansJa
Inramning av ansikte med AIJa
MikrofonNej
Integritet och säkerhetWindows Hello
Dell Express Sign-in
CertifieringarMicrosoft Teams, Zoom
Storlek42 mm x 90 mm
MaterialAluminum
AnslutningarUSB-A
USB-C to USB-A (inbox)
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.