Varning: Batteriet i Apple AirTag kan vara åtkomlig för barn

Risk för kvävning om barns sväljer de små batterierna

Apple AirTag

Australiensiska myndigheter har gått ut med en skarp varning till alla föräldrar som har en Apple AirTag. Det finns en risk att barn lyckas komma åt det interna batteriet i bluetooth-spåraren.

  • Skarp varning från myndigheter i Australien
  • Apple säger att de följer internationella regler för barnsäkerhet
  • Inga indikationer på att Apple tänker göra några åtgärder

Läs mer: Hur lång batteritid har Apple AirTag?

Det är Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) som går ut med varningen om Apple AirTag och batteriet.

Enligt myndigheten finns en risk att barn kan öppna AirTag-brickorna och komma åt det interna batteriet. Därefter finns risken att du stoppar batteriet i munnen och sväljer.

The ACCC is concerned that the AirTag’s battery compartment could be accessible to young children, and the button battery removed with ease. In addition, the AirTag battery compartment’s lid does not always secure fully on closing, and a distinctive sound plays when an AirTag’s lid is being closed, suggesting the lid is secure when it may not be. – Utdrag från varningen från ACCC

Förutom att batteriluckan kan öppnas när den är helt stängd så finns en risk att din AirTag ger sken av att luckan är helt stängd när den inte är det.

Inte sannolikt att Apple göra några förändringar i designen

Apple menar att företaget följer internationella regler för barnsäkerhet. Därför kan vi inte räkna med att företaget släpper en ny design på AirTag för att minska risken att batteriluckan öppnas för enkelt.

För att öppna batteriluckan på en AirTag måste bluetooth-brickan först hållas på plats, exempelvis nedtryckt mot ett bord, och sen luckan öppnas.

Du öppnar luckan genom att trycka med två fingrar på luckan och vrida den moturs tills den går ur sina spår. Därefter kan du ta ur batteriet och sätta i ett nytt när det måste ersättas. Enkelt eller hur?

Kanske lite för enkelt menar australiensiska myndigheten ACCC.

Läs mer: Är Apple AirTag vattentät / vattentålig?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.