Rapport: Många svenskar är rädda för övervakning via webbkamera & mikrofon

Logitech 4K Pro magnetisk webbkamera

Har du en webbkamera i datorn? Är du rädd för att någon obehörig ska spionera på dig via den? Då är du långt ifrån ensam då en ny rapport visar att månska svenskar är rädda för att vara övervakade via sin webbkamera.

Det är säkerhetsföretaget Kaspersky som har gjort undersökningen om webbkameror och obehörig övervakning via dem. Enligt undersökningen är 41 procent av de svenska deltagarna rädda att någon kollar på dem via kameran.

Lästips: Så många har snabbt internet i Sverige 2020/2021

Samma rapport avslöjar att 34 procent av deltagarna i undersökningen stänger av sin webbkamera helt när den inte används. Och att 35 procent täcker kameralinsen med ett fysiskt föremål.

Åldersgruppen som oroar sig mest är 55 år och äldre. Denna grupp har en mindre tendens att ge applikationer åtkomst till webbkamera och mikrofon av säkerhets- och integritetsskäl.

Gruppen som däremot oroar sig minst är 25 till 34 år. Här ser Kaspersky istället att deltagarna i större grad ger applikationer behörighet till kamera och mikrofon.

Marina Titova är konsumentmarknadsföringschef på Kaspersky. I rapporten säger hon följande om problematiken kring säkerheten som rör kameror och mikrofoner:

”Det är positivt att så många uppmärksammar säkerhetsproblematik kopplad till kameror, mikrofoner och andra möjligheter att övervaka och spionera via digitala enheter. Det är viktigt att vara noga med hur och varför användare ger appar tillgång på sina enheter.”

Lästips: Razer Kiyo Pro – ny webbkamera med 1080p/HDR & Starvis-teknologi

Under corona-pandemin har intresset för webbkameror ökat stort. Enligt en rapport från Prisjakt såg prisjämförelsesajten en besöksökning i kategorin med 645 procent i mars 2020 jämfört med januari och februari samma år.

Det är alltså i början på pandemin – och en annan siffra från Prisjakt indikerar en extremökning till hela 1 997 procent större intresse när covid-19 på allvar tog grepp om Sverige.

Det är alltså inte konstigt om många intresserar sig allt mer för säkerhet och integritet kring webbkameror och mikrofoner.

Här är några viktiga utdrag ur rapporten:

  • Åldersgruppen 55 och äldre är minst benägna att ge appar åtkomst till kamera och mikrofon
  • Åldersgruppen 24 till 35 är mest benägna att ge appar åtkomst till kamera och mikrofon
  • 34 procent av deltagarna i undersökningen stänger av mikrofonen helt
  • 35 procent av deltagarna täcker kameralinsen med ett fysiskt föremål
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.