Statistik: Så många har snabbt internet i Sverige 2020/2021

wifi router accesspoint tplink unsplash

En ny bredbandsrapport från Post- och telestyrelsen visar att 95 procent av svenska hushåll kan skaffa snabbt bredband.

Rapporten avslöjar att 19 av 20 hushåll antingen har eller har möjlighet att få bredbandshastigheter på gigabitnivå (1Gbps eller mer).

Lästips: WiFi-routern Asus RT-AC68U får en efterföljare – här är RT-AX68U

Det betyder att regeringens mål att hela Sverige ska kunna skaffa bredband med hastighet på minst 1Gbps senast 2025 är på god väg att nås. Med ”hela” Sverige menas 98 procent av alla hushåll och företag.

Det finns fortfarande en stor klyfta mellan landsbygden och städerna. Idag kan bara 68 procent av hushållen på bredbanden få snabbt bredband, en siffra som ökar snabbt. Jämfört med 2019 har den siffran ökat med 9 procentenheter.

I rapporten säger Dan Sjöblom, generaldirektör på PTS, följande:

”Bredbandsklyftan mellan tät- och glesbebyggda områden finns kvar, även om den minskar. En viktig insats för att ytterligare minska klyftan är satsningen på statligt bredbandsstöd på totalt 2,85 miljarder under åren 2020 till 2025. PTS arbetar nu intensivt för att fördela 2021 års stöd.”

Notera att målet endast gäller fastigheter som är i närheten av ett fibernät. De måste också kunna anslutas på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt.

Lästips: Asus ZenWiFi AX Mini (XD4) – prisvärd mesh med begränsningar

Det betyder att många på landsbygden inte omfattas av målet eftersom de ligger utanför det kravet.

Här är några viktiga utdrag ur rapporten:

  • Mål att 98 procent av alla hushåll och företag ska kunna få 1Gbps internetanslutning fram till 2025.
  • 2020 hade 86 procent av alla hushåll och företag möjlighet att skaffa minst 100Mbps-anslutning.
  • Högst tillgång på höghastighetsinternet finns i Stockholms, Gotlands och Hallands län.
  • Fortsatt stor klyfta i bredbandstillgång mellan landsbygd och städer.
  • 68 procent av alla hushåll utanför tätbebyggda områden kan få fiberanslutning (ökning med 9 procent jämfört med 2019).
Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.