Zynga hårt ekonomiskt ansatt – sparkar anställda

zynga

Zynga har stora ekonomiska problem och kämpar för att kunna behålla sina anställda när intäkterna minskar och likaså intresset från spelarna. Efter succén med spel som FarmVille och CityVille har åtskilliga kloner släppts från utvecklaren och kanske är det så att marknaden har blivit mer än mättad på sådana titlar.

520 anställda har nu blivit utan jobb på Zynga och måste se sig om efter nya möjligheter, men problemen för deras tidigare arbetsgivare återstår. Minst en källa säger att man vill spara 80 miljoner dollar bara i utgifter som kommer från personalen och när nästan 18 procent får gå finns stora summor att spara.

Efter att Facebook ändra hur deras användare möttes av meddelanden från spel har antalet nya spelare minskat kraftigt för Zynga. Detta har tvingat dem att satsa mer på en egen portal där de kan samla användare och på så vis behålla dem i syftet att mjölka fram så mycket kapital som det bara går innan de slutar.

Satsar mer på spel till smartphones & surfplattor

Uppenbarligen har detta drag inte minskat och det känns som att de nu sår vad  de skördat – en sårbar framtid efter att ha satsat nästan allt på samma kort, Facebook. Ibland kan det vara en god idé att satsa sig igenom en kris och Zynga måste välja sin framtid noga för att inte gå under helt när marknaden ändras.

Mer fokus har redan lagts spel till smartphones och surfplattor, ett drag som helt klart är ett av deras smartaste hittills efter att krisen börjat sätta sina spår i företaget. Det blir allt enklare för utvecklare att skapa spel och applikationer så Zynga är inte ute ur hetluften på långt när, men kanske de håller sig i framkant några år till om de har tur (läs: skicklighet).

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.