Ubuntu Touch till smartphones och surfplattor

Ubuntu Touch är en omarbetad version av den populära linuxdistributionen för smartphones och surfplattor – och redan idag kan den som vill ladda ned en förhandsversion och testa på Nexus-enheter av nyare slag. Med ett nytt gränssnitt som fullt ut stöder pekskärmar och multitasking vill Canonical slå sig in på marknaden, inte bara genom att släppa Ubuntu Touch för nedladdning, utan även direkt via mobiltillverkare som kan tänkas utveckla smartphones och surfplattor med operativsystemet.

ubuntu-touch

Det praktiska med Ubuntu Touch är att utvecklare kan skapa applikationer för datorversionen och sedan köra dem direkt på mobila enheter utan omkodning. En praktisk lösning om det fungerar i praktiken och förhoppningsvis lockande om Ubuntu Touch får fart på marknaden. En annan mycket spännande detalj är att man kan göra om exempelvis en smartphone till en fullfjädrad dator (om än hårdvarumässigt begränsad sådan) genom att ansluta tangentbord, datormus och skärm. Hur lockande är inte det?

Vill man testa Ubuntu Touch krävs det att man har en Galaxy Nexus, Nexus 4, Nexus 7 eller Nexus 10 till hands. Tänk på att 3G-modellerna av surfplattorna inte kan använda mobilnätet, men de båda telefonerna kan åtminstone ansluta för SMS och samtal. Efter installationen kan man vänta sig de mest grundläggande funktionerna med WiFi och fungerande kameror, både på framsidan och baksidan. Man kan även vänta sig en hel del buggar och krascher då det trots allt fortfarande är en tidig förhandsversion för utvecklare.

Installera Ubuntu Touch på din Nexus-enhet

Så hur gör man då för att installera Ubuntu Touch och hur mycket kunskap krävs av användaren? Det är en del att gå igenom innan man sätter igång och totalt har man fyra steg att se fram emot enligt Canonical. Deras wiki ger en utförlig instruktion till alla våghalsiga testpiloter men tänk på att inget kommer utan risker. Turligt nog går det givetvis att återställa enheten till Android om man så önskar i efterhand – eller om installationen av Ubuntu Touch går sämre än man hoppades på. Allt finns att läsa på den här wiki-sidan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.