Test: Redmi Buds 4 Pro – prisvärda in-earlurar för Android

Redmi Buds 4 Pro 2023

Om du letar efter prisvärda in-ear-lurar som levererar stort till en rimlig prislapp så är Redmi Buds 4 Pro värd att titta närmare på. Det är hörlurar med brusreducering, bra ljudkvalitet och hygglig batteritid – för strax under tusenlappen.

Fördelar

  • Bra ljudkvalitet för priset
  • Bluetooth 5.3
  • Smidiga kontroller
  • Vädertålig design (IP54)
  • Sony LDAC för högupplöst ljud

Nackdelar

  • Tveksam passform för yngre användare
  • Brusreduceringen kunde ha varit bättre
  • Ingen kompanjon-app för iOS
Redmi Buds 4 Pro 2023

Inledning om Redmi Buds 4 Pro

Redmi Buds 4 Pro är enkla och praktiska hörlurar med bra ljudkvalitet, bekväm passform och hygglig batteritid (dock inte marknadsledande) till ett schysst pris.

Det är den enklaste summeringen vi kan göra om hörlurarna på bara två rader.

I verkligen så är det givetvis lite mer avancerat än så. Det finns många små detaljer som du måste hålla koll på innan du skaffar de här lurarna. Tacksamt nog kan vi redan här säga att de lär passa de absolut flesta – så länge du har en Android-telefon.

Att använda hörlurarna

Det är busenkelt att komma igång med Redmi Buds 4 Pro. Det tog undertecknads tonåring några minuter att packa upp, ansluta och börja använda lurarna med en Huawei Mate 20 Pro. Den tiden inkluderar installation av kompanjon-appen och justering av diverse inställningar. Inga konstigheter helt enkelt.

Du måste inte ha appen för att använda lurarna, men den är ett måste om du vill göra inställningar. Vår rekommendation är att du laddar ner och installerar den direkt. Den är helt kostnadsfri och fungerar utan knepigheter.

Ansluta lurarna till telefonen

Anslutningen till mobiltelefonen sker som med vilka andra Android-kompatibla lurar som helst.

Se till att hörlurarna ligger i laddningsetuit och tryck in knappen på undersidan i några sekunder. När lampan på etuit börjar blinka använder du Bluetooth-inställningarna i telefonen för att hitta och ansluta hörlurarna.

Har du en mobiltelefon från Xiaomi så är det ännu enklare. Bara lägg etuit nära mobiltelefonen och öppna locket så visas lurarna på telefonens skärm. Följ instruktionerna. Svårare än så ärdet inte.

Tåligheten

Redmi Buds 4 Pro är vädertåliga enligt IP54-klassificeringen.

Det betyder att du kan använda dem när du tränar och i andra, lite blötare situationer. Men även om de rent teoretiskt ska klara lättare regn så rekommenderar vi att du har dem väl skyddade från alla former av väta.

Vi provade lurarna i strilande regn och hade inga problem med dem efter att de torkat. Tänk bara på att skyddet mot väta försämras med tid och användning, så dina sprillans nya hörlurar är sannolikt bättre på att stå emot vatten än lurarna som är ett eller två år gamla.

Du är varnad!

redmi buds 4 pro 2023 8

Multipoint- och LDAC-stöd

En välkommen detalj med Redmi Buds 4 Pro är att hörlurarna stöder multipoint-anslutningar. Det betyder att de kan parkopplas till två enheter och sömlöst växla mellan dem om du behöver det.

Exempelvis kan du ha dem kopplade till din bärbara dator när du lyssnar på musik, och när du tar emot ett samtal på mobiltelefonen så växlar de automatiskt till den enheten för att användas till telefonsamtalet.

Det är långt ifrån alla hörlurar som stöder multipoint, så det är en stor bonus för Redmi Buds 4 Pro att det finns på plats.

En annan positiv detalj är att hörlurarna klarar Sony LDAC. Det betyder att de – med rätt uppspelningskälla – kan skicka högupplöst ljud med upp till 990 kbps under optimala situationer. Vi provade stödet på en Huawei Mate 20 Pro och efter att ha växlat mellan de olika ljudkodekarna så var det tydligt att LDAC levererar bättre ljudkvalitet.

Dock ska sägas att om du inte har gyllene öron så är skillnaden mellan LDAC och exempelvis AptX och AptX HD knappat märkbar, om överhuvudtaget.

Brusreduceringen

Redmi Buds 4 Pro har flera brusreduceringslägen, men levererar bara acceptabel reduceringsnivå jämfört med andra, mer explusiva hörlurar som vi har provat.

För sina kronor så är det en helt okej funktion som tar bort det mesta av de störande ljuden som vi har testat. Vårt test inkluderade att gå fram och tillbaka längs en trafikerad gata, att sitta på ett välbesökt fik och några promenader längs en gågata.

Det är tydligt att hörlurarna inte är lika kapabla på att reducera omgivningsljud som exempelvis AirPods Pro 2 och Galaxy Buds 2 Pro, men det är tillräckligt för att stänga ut de mest störande topparna på ljuden, exempelvis accelererande bilar och annat buller.

Samtal i närheten har en tendens att slå igenom brusreduceringen, men vi ser samma utmaningen på betydligt hörlurar, så det är inget som vi lägger Redmi Buds 4 Pro till last för den samlade betygssättningen.

En uppskattad funktion är transparensläget som medvetet släpper igenom ljud. Det är perfekt för den som inte vill stänga ute omgivningen helt. En viktig funktion när du är på befolkade platser och nära trafiken så att du inte blir överraskad.

Kompanjon-appen

Som vi nämnde ovan så måste du inte ha Xiaomi Earbjuds-appen, men den är starkt rekommenderad.

Anledningen är att alla avancerade funktioner finns i just appen. Som att kunna uppdatera mjukvaran i hörlurarna, justera brusreduceringen, se batterinivåer och för ändringen av styrknapparna.

Appen finns bara på engelska och har alla de viktigaste funktionerna vi kan tänka oss. Gränssnittet är lätt att navigera i och du behöver aldrig leta speciellt länge innan du hittar inställningen du behöver.

Första gången vi använde Redmi Buds 4 Pro så fanns en uppdateringen tillgänglig. Det tog knappt någon minut att ladda ner, installera, starta om och börja använda lurarna efter att vi startat processen.

Tänk på att alltid ha fullt laddat batteri i båda lurarna OCH etuit innan du uppdaterar dem. Om de stängs av under installationsprocessen så kan du, i värsta fall, stå med oanvändbara lurar.

Laddningsetuit

Själva laddningsetuit är stabilt och praktiskt.

Hörlurarna sitter ordentligt tack vare stjälken som sticks ner i en fördjupning och de ”snäpper på plats” så att de sitter väl utan att ramla ur.

Faktum är att vi försökte skaka ur dem med lätt våld när locket var öppet och det var först när vi verkligen skakade etuit som de släppte från sin plats.

Gångjärnen som håller locket till etuit känns fladdrigt svagt. Vår rekommendation är att du är försiktig när du öppnar och stänger locket, och lägg inte något tryck i sidled på locket när det är öppet.

redmi buds 4 pro 2023 9

Batteritiden

Enligt specifikationerna så är den maximala batteritiden 9 timmar utan brusreducering aktiverad respektive upp till 5 timmar med brusreduceringen.

Vi kom inte upp till de siffrorna i vårt test, men nära nog. Det slog bara på 45 minuter mellan vårt initiala test och siffrorna som tillverkaren påstår. Det är tillräckligt för att vara mer än godkänt i vår bok.

Att ladda Redmi Buds 4 Pro går smidigt. Bara anslut USB-C-kabeln till en strömadapter och du har snart ett fullt laddat batteri igen. Snabbladdningen av lurarna fungerade utmärkt för att ”toppa batteriet” så att vi klarade oss igenom en kort flygning utan avbrott.

Någon trådlös laddning finns inte.

Summering

Redmi Buds 4 Pro är helt okej hörlurar. De är inte de bästa och inte de sämsta vi har testat. Faktum är att de håller sig på den övre delen av betygsskalan med tanke på alla funktioner du får för runt tusenlappen. Det är synd att brusreduceringen inte är speciellt bra i vår mening, men om du inte lägger störst värde på just den punkten så levererar de riktigt bra, inte minst i ljudkvalitet med LDAC igång.

Du hittar hörlurarna i vitt och svar på Amazons svenska webbsajt:

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.