Samsung försenar Android 12 och One UI 4.0 till alla mobiltelefoner (uppdaterad, 1 januari 2022)

Kan dröja extra dagar eller veckor innan uppdateringarna släpps

Android 11 Logo Dark

Samsung har meddelat att alla mobiltelefoner inte kommer att få uppdateringen med Android 12 och One UI 4.0 enligt tidsplanen. Anledningen är ett problem som tillverkaren och Google arbetar på att lösa.

Uppdatering 2022-01-01:
Samsung fortsätter utrullningen av Android 12
Den stabila versionen av Android 12 och One UI 4.0 är på väg ut till användarna igen. Ett litet antal regioner med serierna Galaxy S20, Note 20 och Z Fold 2 får uppdateringen just nu. Först ut är Schweiz och därefter kommer fler att inkluderas.

Problemet i fråga är att One UI 4.0 inte fungerar optimalt tillsammans med Google Play-tjänsterna på vissa modeller. Vilket är en förvånansvärd nyhet då Android 12 och det nya gränssnittet redan är släppt på en mängd telefoner idag.

Läs mer: Mobiltelefoner från Samsung som får Android 12 – här är hela listan

Android 12 finns redan på flera Samsung-telefoner

Bland annat finns Android 12 och One UI 4.0 på flaggskeppstelefonerna Galaxy Z Fold 3 och Galaxy Z Flip 3. Uppdateringen har även släppts till Galaxy S20-serien och kommande Galaxy S21 FE har enligt uppgifter den senaste mjukvaran.

I skrivande stund känner vi inte till några större eller kritiska problem med One UI 4.0 och Google Play-tjänsterna.

Vi vet att Google har identiferat problem från deras sida och att arbetet pågår med att lösa dessa. Exakt när problematiken är klarlagd och fixad är inte fastställt i skrivande stund.

Sannolikt handlar det bara om några dagar eller på sin höjd veckors fördröjning. Vi räknar också med att befintliga mobiltelefoner som fått Android 12 kommer att uppdateras med relevanta buggfixar.

Läs mer: Så mycket kostar ett skärmbyte på Samsung Galaxy S21 – upp till 3 800 kronor

Det här är Google Play i Android

Google Play-tjänsterna är ett ramverk med API:er och funktioner som andra applikationer kan använda. Exempelvis krävs Play-tjänsterna om du ska använda den officiella appbutiken eller någon av Googles många appar (som YouTube, Gmail, Maps, Foton).

Även många tredjepartsappar är helt beroende av Play-tjänsterna om de ska fungera korrekt. Och det är därför som Huawei har enorma problem med sina senaste mobiltelefoner då de inte får använda Google Play-tjänsterna och därmed tvingas bort från Googles ekosystem med funktioner och API:er.

Google Play-tjänsterna uppdateras oberoende av Android och därmed kan buggfixar släppas snabbare och smidigare än om operativsystemet måste uppdateras.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.