Nya HP EliteBook har inbyggt integritetsskydd för webbkameran

hp elitebook

HP har presenterat flera nya bärbara datorer och skärmar. De är 2018 års uppställning som ska hjälpa HP att behålla positionen som en av marknadens ledande tillverkare i produktsegmenten. Av allt som lyfts fram kring datorerna är det en liten och till synes obetydlig metallbit som fångat mångas intressen.

Ett skydd som kan dras framför kameralinsen till webbkameran för att hindra oönskade inkräktare från att spionera på omgivningen framför datorn. Ett integritetsskydd som gör att du slipper sätta en tejpbit eller en postit-lapp på skärmens övre del (det är inte snyggt, sitter aldrig speciellt längre och kan vara knepigt att ta bort igen).

Skyddet för webbkameran finns inte till alla de nya modellerna, utan endast de bärbara datorer som inte använder en pekskärmsvariant. Anledningen är att skyddet inte får plats på datorerna som använder pekskärm.

Det betyder att grundvarianterna av femte generationens EliteBook 830, 840 och 850 har skyddet. Men uppgraderar du dem med pekskärm får du klara dig med tejp och postit-lappar igen.

hp-elitebook-webbcamera-protector

Det har diskuterats mycket kring riskerna med att webbkameran som byggs in i bärbara datorer kan användas för att spionera på användarna. Det finns flera rapporterade fall där kameran aktiverats och personen bakom tangentbordet ovetandes har fångats på video.

Och risken gör att många sätter en liten papperslapp eller tejpbit över kameran när den inte används. Exempelvis Facebooks VD Mark Zuckerberg.

När Mark Zuckerberg fotograferades för ett evenemang under 2016 fanns hans bärbara dator med fullt synlig – och på datorn sitter en tejpbit som placerats över webbkameran i skärmen på hans Macbook Pro (även ingången till mikrofonen hade en tejpbit intressant nog).

Och HP är inte ensamma om att använda speciella skydd för webbkameran. Även konkurrenten Lenovo har byggt in en egen variant i nyare ThinkPad-modeller.

hp-zbook-14u-och-15u
HP ZBbook 14u och 15u.

HP EliteBook 830, 840 och 850

De nämnvärda nyheterna i nya generationens Elitebook-datorer är bland annat tunnare skärmkanter och stöd för att inkludera ett diskret grafikkort till både de större modellerna. Det rör sig om ett AMD Radeon RX 540 med stöd för att avkoda både H.264 och H.265 i 4K-upplösning.

Alla tre modellerna har inbyggda grafikkretsar i processorerna om man vill spara på både pengar och strömförbrukningen. Det finns även tillval för pekskärm om man vill ha det. HP har även lanserat nya ZBbook 14u och 15u – båda instegsmodeller till HP:s företagssegment med bärbara datorer.

Båda får designändringar där den mindre 14-tumsvarianten kanske får den mest betydande. Den har nämligen blivit så tunn och lätt att HP kan kalla den för världens tunnaste mobila arbetsstation. Och till ZBook-datorerna kan du köpa till tre nya, fristående datorskärmar med 4K-upplösning. Storlekarna att välja mellan är 27 tum, 31.5 tum och 42.5 tum.

Så mycket kostar de nya EliteBook- och ZBook-modellerna

Alla fem modellerna är inriktade mot företagsanvändare och är tänkta att köpas i större kvantiteter av IT-avdelningen på företag.

Modellerna kan även köpas av dig som privatperson direkt via HP:s egna webbutik. Ingångspriserna för de billigaste modellerna är cirka 1 029 USD för EliteBook 830 och 1099 USD för ZBook 14u.

Omräknat blir det cirka 10 300 kronor respektive 11 000 kronor inklusive moms. Lansering sker till butik under februari månad.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.