Batterier till bärbara datorer från HP kan smälta – 15 modeller återkallas

hp-zbook-17-g3

HP återkallar tusentals batterier till företagets bärbara datorer. Det gäller bland annat modeller ur serierna ProBook, Envy och ZBook.

Anledningen till att HP återkallar batterierna är risken för överhettning. De kan nämligen bli så varma att de börjar smälta, något som har resulterat i åtminstone en personskada av det lindrigare slaget.

HP låter meddela att de berörda datorerna sålts mellan december 2015 och december 2017. Totalt berörs färre än 0,1 procent av den totala mängden datorer som HP sålde under den perioden.

ProBook HP Probook 640 G2 HP ProBook 640 G3
HP ProBook 645 G2 HP ProBook 645 G3
HP ProBook 650 G2 HP ProBook 650 G3
HP ProBook 655 G2 HP ProBook 655 G3
ZBook HP ZBook 17 G3 HP ZBook 17 G4
HP ZBook Studio G3
x360 HP x360 310 G2
Pavilion HP Pavilion x360
Envy HP ENVY m6
11 HP 11 Notebook PC

 

För att kontrollera om din dator omfattas av HP:s återkallning kan du ladda ner och köra Battery Validation Utility. Programmet validerar batteriet integritet och rapporterar om det måste ersättas.

Kostnadsfritt batteribyte med tekniker

Om du är drabbad kommer HP att skicka ut ett ersättningsbatteri helt kostnadsfritt till dig.

Utmaningen är bara att datorerna som påverkas av det hela inte designats för att användarna själva ska göra bytet. Därför måste du boka tid med en tekniker som kan ordna med nya batteriet.

Vill du av någon anledning inte byta batteriet (seriöst, det borde du göra) kan datorn ändå användas säkert efter en BIOS-uppdatering från HP.

När uppdateringen är installerad försätts batteriet automatiskt i ett permanent ”Battery Safe Mode”. Det betyder att batteriet töms på hela sin elektriska laddning och avaktiveras. Därefter kan du bara använda datorn med HP:s laddningsadapater.

Läs mer om de återkallade batterierna och ladda ner verktyget för att kontrollera datorns batteri från denna officiella webbsida.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.