Samsung Galaxy Note 7 återkallas — batterierna kan explodera

samsung galaxy note 7

Samsung Galaxy Note 7 återkallas för dåliga batterier. Det betyder att modellen försenas på en mängd marknader.

Här i Sverige där telefonen finns att köpa är det valbart att skicka tillbaka den eller inte. Eftersom problemet med batterierna riskerar att göra dem till små bomber rekommenderar vi att du ersätter din Galaxy Note 7 med en ny.

Det är ett hårt bakslag för Samsung som inom kort kan vänta sig en lansering av nya iPhone 7 (den 7 september). Att Galaxy Note 7 måste återkallas är ett väldigt dåligt scenario för den sydkoreanska tillverkaren.

Investerarna går på tårna och är oroliga att intäkterna påverkas. Samsungs aktie har gått ner till en lägstanivå på två veckor, vilket inte var helt oväntat ändå. Exploderande mobiltelefoner lär inte vara bra för affärerna.

burned-galaxy-note-7

Exploderande enheter i USA och Sydkorea

Om du har en Galaxy Note 7 så undrar du kanske om den är säker att använda. Och hittills finns inga uppgifter om att någon enhet på svenska marknaden påverkats av problemet med batterierna.

Galaxy Note 7 finns att köpa på tio marknader och beroende på vilken som gäller har olika batteritillverkare använts. Hittills har bara enheter i USA och Sydkorea påverkats, men frågan är om de har samma eller andra batterier än enheterna i Sverige.

Samsung har sagt att det var mycket svårt kan peka ut exakt vilka enheter som kan vara dåliga av de 2,5 miljoner sålda exemplar. Ett enda litet fel i tillverkningen ligger bakom det hela, så Samsung har fått vända och vrida på varje steg i fabrikerna.

Två veckors reparationstid

Eftersom reparationen av inskickade enheter i all sin enkelhet handlar om ett batteribyte så tar det inte många minuter per enhet. Dock räknar Samsung med att det tar två veckor innan en inskickad Galaxy Note 7 kan returneras.

Och kostnaden för återkallningen väntas bli astronomisk. Koh Dong-jin är ansvarig för Samsungs mobila avdelning och han menar att bara tanken på kostnaderna ger honom huvudvärk.

Användarnas säkerhet går givetvis först så kosta vad det kosta vill — Samsung har inget val. Och det finns alltid en viss risk att mobiltelefoner börjar brinna. Galaxy Note 7 tar det dock risken till det extrema.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.