Spridningskollen anklagas för varumärkesintrång — Bahnhof slår tillbaka mot hotbrevsutskicken

spridningskollen skarmdump

Bahnhof anklagar Spridningskollen för varumärkesintrång. Initiativet som letar upp svenska fildelare för att kräva dem på pengar blir nu själva anklagade för varumärkesintrång.

Initiativet som har fått enorm kritik från många håll och inte minst Bahnhof ska olovligen använda namnet ”Spridningskollen”. Därför kräver Bahnhof att webbsajten spridningskollen.se omedelbart stängs ner.


Då Bahnhof var först med att ansöka om rätten till varumärket Spridningskollen hos Patent- och registreringsverket är chansen god att initiativet måste byta namn. Advokater är inkopplade från Bahnhofs sida och på sin webbsajt säger de det här bara är ett av flera olika sätt att störa deras operation.

— Det är förvånande att de som säger sig värna immaterialrätten inte har bättre koll själva. Det säger en hel del om nivån på deras så kallade initiativ, säger Jon Karlung, vd, Bahnhof, i ett pressmeddelande.

Bahnhof har också lagt upp webbsajten spridningskollen.org med syftet att kartlägga spridningen av utpressningsbreven från upphovsrättsindustrin. På sidan jämför Bahnhof utskicken av kravbreven med utpressning och menar att hela systemet inte är rättssäkert.


Lästips: Spridningskollen letar upp svenska fildelare — kan skicka kravbrev på tusentals kronor till barn


Risken är att oskyldiga som inte har laddat ner något olagligt tvingas betala för något de inte har gjort. Många kanske inte längre vågar dela sin nätverksanslutning med vänner eller släkt. Gästnätverk är inte ens att tala om. Riskerna är enorma om upphovsrättshoten får spridas utan kontroll.

Läs mer på Spridningskollen.org och läs Bahnhofs meddelande om anklagelsen kring varumärkesintrång.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.