Spridningskollen letar upp svenska fildelare — kan skicka kravbrev på tusentals kronor till barn

The Pirate Bay 950px

Ett nytt initiativ kallat Spridningskollen ska leta upp svenska fildelare och kräva dem på pengar.


Uppdatering: Piratpartiet uppmanar alla som får ett kravbrev att  1) polisanmäla kravbrevet som en bluffaktura och 2) bestrida kravet. Läs mer i Piratpartiets pressmeddelande här.

Uppdatering 2: Bahnhof anklagar Spridningskollen för varumärkesintrång. Initiativet som letar upp svenska fildelare för att kräva dem på pengar blir nu själva anklagade för varumärkesintrång. Läs mer här.

Uppdatering 3: Bahnhof skriver om varför vissa operatörer måste lämna ut dina personuppgifter. Läsvärd text!

Uppdatering 4: Jonathan Rieder Lundkvist skriver en bra och utförlig text om Spridningskollen och Gothia Law. Här går han igenom några punkter från FAQ-sidan på Spridningskollens hemsida — läs och få koll på vad som gäller.

Uppdatering 5: Spridningskollen lägger ner sin verksamhet — Bahnhof vann striden mot piratjägaren


Genom att använda särskild programvara tänker aktörerna bakom Spridningskollen hitta fildelare och skicka ut ersättningskrav. Kravet är på 2 000 kronor och landar i brevlådan — vägrar du att betala kan det vara fråga om rättegång för att driva in pengarna.

Du är alltså inte skyldig att betala kravet. Men räkna med att hotet bakom brevet kan göras till verklighet. I en intervju med webbsajten IDG säger Gordon Odenbark på Spridningskollen att ”den som ger sig in i leken får leken tåla”. På deras webbsajt står även att huvudregeln är att barnet är ansvarigt för att betala ersättning vid olovlig spridning av film och TV-serier.

Det betyder alltså att Spridningskollen åtminstone teoretiskt kan tänkas skicka krav till barn under 15 år och sätta dem i en skuldfälla. Trots att barnet kan ha så låg ålder att det inte förstår det olagliga i handlingen. Och tar reda på vart ditt barn bor gör Spridningskollen med hjälp (påstår de) av internetleverantörerna.

Krav skickas till 500-1000 svenska fildelare

Så utan bevis på att något olagligt faktiskt har skett eller en polisanmälan tänker Spridningskollen kräva ut personlig information från internetleverantörerna? Gordon Odenbark säger också till IDG att de initiativet ska få till en beteendeförändring och att den hårda tonen är en nödvändighet.


Tips: Skydda dig mot Spridningskollen med VPN


Och tonen kommer initialt att drabba 500 till 1 000 personer när det första utskicket sker. 2 000 kronor i ett första skede, annars rättegång och risk för högre kostnader. Och under hösten kan kravsumman dessutom öka enligt Gordon Odenbark.

Här ställer vi oss undrande till hur Spridningskollen tänker när det kommer till barn och undgomar i låg ålder. Har ditt barn drabbats av Spridningskollens kravbrev och kan (eller vill) inte du betala kravsumman? Här är en enkel genomgång kring hur rättegångar fungerar och vilka som är med på den.

Om du får brev — bestrid kravet

Om du får ett brev ska du absolut inte betala. Bestrid kravet, neka brott.

Det finns inget tvång att betala oavsett vad Spridningskollens webbsajt eller kravbrev säger. Det är i grunden ett hot för att du ska se det som en billig väg ut ur trubbel. 2 000 kronor är överkomlig för de flesta och en billig summa jämfört med att dras in i en polisanmälan, sitta i domstol och liknande.

Detta har såklart personerna bakom Spridningskollen räknat med. Bestrid kravet, neka brott.

Din internetleverantör SKA INTE lämna ut dina personuppgifter på ett privat företags begäran. Om du har fått ett brev bör du kontakta din internetleverantör och få klarhet i varför de lämnat ut personuppgifter. Anmäl internetleverantören till Post- och Telestyrelsen om de delat din information utan att det rör sig om ett polisiärt ärende.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.