Google Chrome 53 får betydande optimeringar — nu mycket snällare för datorbatteriet

Google Chrome Logo 2016

Google uppdaterar webbläsaren Chrome på Windows. Nu med Material Design och stora förbättringar kring batteriförbrukningen.


Microsoft har gjort flera tunga påståenden om hur webbläsaren Edge är bättre än Chrome gällande batteriförbrukning. Nu kommer svaret från Google som uppdaterar Chrome med förbättringar kring den frågan.

Chrome 53 har helt nyligen släppts i kanalen för stabila versioner vilket betyder att den skickas ut till den bredare massan med användare. Vad de får är kraftiga optimeringar kring strömförbrukningen vid videouppspelning — både för processor och grafikkrets.

Bättre HiDPI-stöd och Material Design

Andra nyheter är förbättringar vid användning med högupplösta skärmar, designen har fått drag från Material Design vilket betyder ett plattare intryck än tidigare. Och det finns nu ett mörkerläge för inkognitoläget samt stöd för färg-emojis med Windows 10.

Det är positivt att Google fortsätter utveckla Chrome i den riktning som de tar webbläsaren. Prestandakriget har lagt sig och istället ligger fokus på det som borde varit från början — batteriförbrukning och optimerad prestanda.Lästips: Så blir Microsoft Edge hela 40 procent snabbare


Med allt tunnare bärbara datorer blir utrymmet för batterier mindre vilket ställer högre krav på mjukvarorna. Webbläsare som är extremt tunga för batteriet med hög processor- och minnesbelastning är en kategori som måste förbättras. Inte minst då de används mest av alla mjukvaror (operativsystemet inte inräknat).