Dell XPS 13 uppgraderas för 2018 – mer prestanda & bättre design

dell xps 13 2018

Dell XPS 13 släpps med senaste generationens Intel-processorer och blir med det rejält uppgraderad för 2018. Modellen är den kraftfullaste i sin klass enligt Dell och även den tunnaste – perfekt för den som ofta är på resande fot.

Tack vare den åttonde generationens Intel Core-processorer har Dell lyckats öka prestandan utan att strömförbrukningen gjort det. De senaste kretsarna är mer energieffektiva och du får upp till 30 procent mer kraft utan att batteriet påverkas.

Dell har inte bara uppgraderat insidan utan även utsidan. Kanterna runt skärmen är tunnare tack vare företagets egna InfinityEdge-teknologi och nedre delen av datorn är av ett vitt glasmaterial. Ett steg bort från den tidigare svarta färgen.

I stort har nya Dell XPS 13 blivit kraftfullare, mindre och ett mer attraktivt alternativ på marknaden.

Nyfiken på detaljerna kring datorn?

Då nämnas att processorerna är Intel Quad Core i5-8250U eller i7-8550U beroende på vilken modell man väljer. Den mindre modellen har basfrekvensen 1.6 GHz med en maximal hastighet på 3.4 GHz i turbo-läge. Den kraftfullare har klockfrekvenserna 1.8 GHz respektive 4 GHz.

dell xps 13 2018 colors

Skärmen är på 13.3 tum med upplösningen 3 840 x 2 160 pixlar och stöder 100 procent av färgrymden sRGB. Den som vill spara lite pengar och nöjer sig med full-HD har två varianter med den lägre upplösning också, den ena med pekskärmsfunktion och den andra utan.

Samtliga modeller har upp till 16 GB RAM-minne av typen DDR4 samt upp till 1 TB SSD (NVMe PCIe).

Grafikkortet är en Intel UHD Graphics 620 är inbyggd i processorn. Den är kapabel att spela upp högupplöst video i H.265/HEVC med 10-bitars färgdjup. Även Google VP9 stöds. Om du vill titta på Netflix eller YouTube i 4K-upplösning är inte det något problem, däremot kan du inte räkna med någon bra upplevelse i nyare spel.

Anslutningarna som finns är (2x) Thunderbolt 3, (1x) USB Typ-C, microSD-kortläsare och en hörlurskontakt.

För nätverksanslutning finns endast trådlöst WiFi att förlita sig på, någon kontakt för ethernet finns inte.

Om trådbundet nätverk är ett måste kan du givetvis använda en adapter. Dell XPS 13 har både Killer Wireless-AC 1435 och Intel 8265 802.11ac att använda. Med den förstnämnda kan du nyttja Killer-tekniken för automatisk prioritering av nätverkstrafik med routrar som Linksys wrt32x.

Andra nämnvärda detaljer är stereohögtalare på 2 x 1W, inbyggd webbkamera som klarar 720p och IR-kamera. Batteriet är på 52 watttimmar. Måtten på datorn är 302 x 199 x 7.8-11 millimeter och vikten runt 1.2 kilogram. Knappast någon tungviktare alltså.

Slutligen har vi priset. Dell XPS 13 kostar i sin nya form från 999 USD, eller kring 10 200 kronor inklusive moms.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.