Ricoh GR-E kan släppas tidigt under 2018 – fullformat och 36 megapixel

Ricoh GR II

Går du och hoppas på att Ricoh ska släppa en efterföljare till GR II? Då kanske vi har en positiv nyhet åt dig.

Enligt de senaste uppgifterna från kameraindustrin kan den kända tillverkaren presentera nya modellen Ricoh GR-E under våren eller försommaren.


Ricoh har inte varit direkt snabba med nya lanseringar de senaste åren, så ta den här nyheten med en stor nypa salt. Men om Ricoh GR-E är en kommande lansering lär den skicka en stötvåg genom kameravärlden.

Det ryktas nämligen att kameran får en fullformatsensor med kurvad design och upplösningen 36 megapixel.

Om det stämmer blir GR-E knappast något för instegsanvändaren, något som reflekteras av prislappen på 1 800 USD, eller kring 18 000 kronor inklusive moms som det pratas om.

Ricoh GR-E vs Ricoh GR II

Ricoh GR-E Ricoh GR II
Kamerasensor 36 megapixel fullformatsensor 16,2 megapixel APS-C
Storlek 122 x 64.7 x 39.8 millimeter 117 x 63 x 34.7 millimeter
Objektiv 28mm f/2.4, kan inte fällas in 28mm f/2.8, kan fällas in
Objektivring Programmerbar Programmerbar
ISO ISO 51 200 ISO 25 600
Batteri Nytt batteri, okänd kapacitet DB-65, cirka 290 bilder
Pris Cirka 18 000 kronor Cirka 7 000 kronor
Lansering Våren / försommaren 2018 18 jun 2015

 

Befintliga Ricoh GR II kan fälla in sitt objektiv och bli supertunn. Ricoh GR-E har ett fast objektiv som inte kan fällas in, vilket betyder att hela kameran blir snäppet tjockare och svårare att exempelvis ta med i jackfickan. Men det är inte helt negativt.

Ricoh GR II har problem med damm – GR-E kan ha en lösning på problemet

Ricoh GR II har stora problem med damm som kan sugas in i objektiv, mellan glasen, när optiken fälls in i kameran. Om det händer måste kameran skickas in på service vilket är kostsamt och tar tid. Förhoppningsvis slipper vi problemet med GR-E eftersom objektivet inte kan fällas in och därmed inte suger in damm heller.

Om detaljerna ovan stämmer om Ricoh GR-E blir den en direkt konkurrent till Sony RX1R II och Leica Q. Två hyllade kompaktkameror med sensorer i fullformat och riktigt bra bildkvalitet. Skillnaden idag? Prislappen.

Båda kamerorna kostar en bit över 35 000 kronor i skrivande stund. Om Ricoh GR-E kan matcha eller till och med slå dem på fingrarna för 18 000 kronor blir det supertuff konkurrens i kategorin.

Vi kommer att uppdatera med mer information när det finns om Ricoh GR-E. Vad hoppas du på att kameran klarar när den släpps? Kanske är du beredd att slänga ut 18 000 kronor på att köpa den? Skriv en rad och berätta!

Obs: Bilden till artikeln är en Ricoh GR II då vi inte har bilder på GR-E än.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.