Dolby Atmos kommer till Samsung Galaxy S8 / Galaxy S8 Plus

Dolby Atmos Logo

En läckt uppdatering med Android 8.0 ”Oreo” till Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus ger stöd för Dolby Atmos. Men du kan inte installera uppdateringen riktigt än.

Samsung har bekräftat att beta-testet av Android 8.0 ”Oreo” för användare av Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus kommer att avslutas den 15 januari. Efter det väntas den sydkoreanska tillverkaren skicka ut den färdiga uppdateringen av Oreo till användarna.

Redan idag verkar det som att ett litet antal användare av flaggskeppstelefonerna redan har fått en ny test-version med nya Android. Och de kan bekräfta en positiv nyhet för dig med Dolby Atmos-system hemma.

Samsung Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus får nämligen stöd för ljudformatet Dolby Atmos.

Ljudformatet gör att du med en ljudanläggning och videoklipp som stöder formatet  får en bättre ljudupplevelse än något annat på marknaden idag (undantagsvis för DTS:X som är ett likvärdigt, konkurrerande ljudformat).


dolby-atmos-dtsx-surround-speakers
Dolby Atmos & DTS:X använder högtalare i taket eller uppåtriktade högtalare för att ge en ny dimension av surroundljud.

Dolby Atmos och DTS:X innehåller så kallad metadata för ljud som ska komma ovanifrån.

Exempelvis regn, helikopterljud, fåglar och flygplan. Ett ljudsystem som kan läsa av och spela upp denna metadata ger dig en känsla av att dessa ljud faktiskt kommer ovanifrån, och inte bara från huvudhöjd som är vanligare.

För att kunna använda Dolby Atmos med Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus krävs att telefonen använder Snapdragon 835-processorn (än så länge). Har du köpt din telefon från USA används Exynos-processorer vilket betyder att stödet uteblir, men de som köpt i svenska butiker har rätt variant.

Om du vill prova den ”läckta” test-versionen redan idag så är det fullt möjligt. Tänk bara på att den är långt ifrån helt färdig, kan ha allvarliga buggar och Dolby Atmos går inte att prova än. Besök den här Reddit-tråden för att läsa mer och ladda ner testversionen.

För att den ska fungera måste din telefon redan använda Android Oreo Beta BQL1.

Tänker du prova redan idag? Eller väntar du på den färdiga versionen? Skriv en rad och berätta vad du tror om Dolby Atmos-stödet – är det här något du har längtat efter?

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.