Uppgradera gratis till Windows 10 – snart stänger Microsoft kryphålet

microsoft-windows-10-logo-2

Du kan fortfarande uppgradera din dator till Windows 10 helt gratis. Microsoft har lämnat ett kryphål öppet som gör att du kan spara en tusenlapp – men det kräver lite arbete och tid.

 • Microsoft lämnade kryphål för gratis uppgradering till Windows 10
 • Ladda ner och kör uppgraderingsassistenten från officiella webbsidan
 • Kostnadsfritt och helt lagligt – du gör inget fel

Lästips: Här köper du Windows 10 billigast – från 175 kronor

Gamla: Så här uppgraderar du din dator till Windows 10 gratis

 1. Först måste du ha en dator med Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1.
 2. Besök den här webbsidan från Microsoft.
 3. Klicka på knappen ”Upgrade Now”.
 4. Kör installationsfilen som laddades ner till din dator.
 5. Följ instruktionerna på skärmen för att slutföra processen.

Svårare än så är det faktiskt inte. För det mesta.

En del som har testat säger att de stött på problem med en dll-fil som datorn vill ha men inte hittar, nämligen api-ms-win-core-libraryloader-l1-1-1.dll. Du hittar lösningen på problemet här.

Kryphålet som vi nämner ovan kommer inte att finnas för evigt. Det är troligt att Microsoft inom en snar framtid stänger dörren och har du inte uppgraderat från Windows 7/8/8.1 än så bör du göra det omedelbart.

Nya: Uppgradera gratis från Windows 7 till Windows 10

Stödet för Windows 7 avslutas i januari 2020 och med det ökar behovet att uppgradera till Windows 10. Åtminstone om du vill ha uppdateringar och få support från Microsoft.

När Microsoft lanserade Windows 10 hade företaget ett mycket generöst erbjudande om gratis uppgradering från Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1. Ett erbjudande som borde ha slutet fungera i juli 2016, men som faktiskt fungerar fram till åtminstone november 2019.

Så här gör du:

 1. Gå till nerladdningssidan för Windows
 2. Gå till ”Create Windows 10 installation media” > Klicka ”Download tool now” > Klicka ”Run”
 3. Välj ”Upgrade this PC now” om du använder datorn du vill uppgradera. Alternativt ”Create installation media for another PC” om du vill skapa en installationsdisk på ett USB-minne
 4. Följ instruktionerna på skärmen
 5. När du är klar med allt går du till ”Settings Update & Security” > Activation
 6. Kontrollera att du har en aktiverad licensnyckel för Window 10

Observera att du bara kan uppgradera din digitala licens likt följande:

 • Windows 7 eller 8 Home > Windows 10 Home
 • Windows 7 eller 8 Pro > Windows 10 Pro
 • Det går inte att uppgradera maskiner med Enterprise-licenser

Det går inte att växla mellan Home och Pro. Har du en Home-licens så blir det en Windows 10 Home-licens och inte Pro, eller tvärtom.

Så laddar du ner Windows 10

Det finns en stor sannolikhet att Microsoft har stängt kryphålet när du läser detta. Har du den oturen finns åtminstone möjligheten att ladda ner Windows 10 så att du kan installera operativsystemet.

Det behövs ingen produktnyckel för själva installationen. Du kan ladda ner en installationsfil för Windows 10, installera och använda datorn i 180 dagar utan att Microsoft gnäller. Den tiden kan sedan utökas ytterligare en period.

Så här laddar du ner Windows 10:

 1. Gå till Microsofts officiella nedladdningssida för Windows 10
 2. Ladda ner den version som passar ditt behov bäst (Home fungerar bra för de flesta)
 3. Ladda ner Rufus för Windows och installera programmet
 4. Anslut ett tomt USB-minne till en ledig USB-port
 5. Öppna Rufus, välj Windows 10-filen du laddade ner och följ instruktionerna

När processen är klar har du ett USB-minne som kan användas för att installera Windows 10 på din dator. Tänk på att det här inte är någon bra lösning om du planerar att använda Windows 10 en längre tid.

microsoft windows 10 not activated
Aktivera Windows – annars får du leva med en irriterande vattenstämpel på skrivbordet.

Vad händer om jag inte aktiverar Windows 10?

Du kan välja att installera Windows 10 och inte aktivera operativsystemet. Microsoft kommer inte att stoppa dig från att använda datorn, men du kan inte heller använda datorn till fullo. Begränsningarna är få och små, men de är där för att påminna dig om vad Microsoft vill att du ska göra.

 • Vattenstämpel: Microsoft visar en liten vattenstämpel på desktop som en påminnelse åt dig. Och den försvinner inte förrän Windows 10 är aktiverad.
 • Begränsade inställningar: Du kan inte göra personliga inställningar i hur Windows 10 ser ut. Bakgrundsbilder och färginställningar är låsta tills du aktiverar operativsystemet.
 • Ingen support av Microsoft: Om du inte kan visa att du har en äkta Windows 10-licens så kommer Microsoft inte att hjälpa dig med problem. Du kan alltså glömma alla former av support om något går snett i Windows 10.

Dessutom stoppar Microsoft från installation av förhandsversioner av Windows 10. För att installera dessa måste man vara ”Windows Insider”-användare samt ha en aktiverad kopia av Windows 10.

Akta dig för oseriösa webbsajter som lockar med gratis Windows 10-aktivering

Allt som glimmar är inte guld. Det finns många webbsajter som försöker locka dig att ladda ner appar eller nyckelgeneratorer som ska aktivera ditt Windows 10 helt gratis.

Vi rekommenderar att du absolut inte försöker använda dessa på din dator. Risken är mycket stor att du – istället för ett gratis Windows 10 – får skadlig kod på datorn som infekterar den åt cyberkriminella.

Om du faktiskt hittar en fungerande lösning och som inte är från Microsoft så måste du ställa dig frågan – hur betalade jag för det här? Med all sannolikhet händer det saker i bakgrunden som du inte ser. Kod som stjäl dina filer, visar reklam och annat otyg.

Fungerar det för dig? Skriv en rad och berätta för oss i kommentarerna!

FAQ – vanliga frågor om gratis Windows 10

Kan jag få Windows 10 helt gratis?

Ja, det är faktiskt möjligt att få Windows 10 helt gratis, men chansen är tämligen liten. Microsoft erbjuder möjligheten att uppgradera kostnadsfritt från Windows 7 till Windows 10. Din gamla licens uppgraderas till en ny och kopplas till ditt Microsoft-konto. Här kan du läsa mer om hur.

Finns det sajter som ger bort Windows 10 helt gratis?

Det finns sajter som PÅSTÅR att de gör det. Vår rekommendation är att du absolut inte går på dessa påståenden, utan att du skaffar din Windows 10-licens via mer officiella kanaler, antingen från Microsoft eller erkända, svenska nätbutiker.

Måste jag aktivera Windows 10?

Nej, du måste inte aktivera Windows 10. Men om du inte gör det kommer Microsoft att begränsa dina möjligheter att göra din installation personlig genom att stoppa en del inställningar. Dessutom får du en vattenstämpel i nedre, högra hörnet på skärmen tills du aktiverar.

Var laddar jag ner Windows 10?

Om du måste ladda ner Windows 10 ska du alltid göra det från Microsofts officiella webbsajt. Använd aldrig torrentsidor eller liknande då deras Windows 10-filer kan vara förpreparerade med skadlig kod. Ladda alltid ner dina filer direkt från Microsoft.

Är det olagligt att använda kryphål för att uppgradera till Windows 10?

Nej, det är fullt lagligt och du riskerar inget att prova. Det värsta som kan hända är att Microsoft stänger kryphålen som möjliggör gratis uppgradering till Windows 10. Om du lyckas så får du en permanent Windows 10-licens.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.