Allmänt

Uppgradera gratis till Windows 10 – snart stänger Microsoft kryphålet

Du kan fortfarande uppgradera din dator till Windows 10 helt gratis. Microsoft har lämnat ett kryphål öppet som gör att du kan spara en tusenlapp – men det kräver lite arbete och tid.

 • Microsoft lämnade kryphål för gratis uppgradering till Windows 10
 • Ladda ner och kör uppgraderingsassistenten från officiella webbsidan
 • Kostnadsfritt och helt lagligt – du gör inget fel

Egentligen var det sagt att Microsoft skulle sluta erbjuda gratis uppgraderingar till Windows 10 redan vid årsskiftet. Men det blev tacksamt nog inte riktigt så.

OBS! Microsoft har inte längre verktyget som behövs för att uppgradera gratis till Windows 10 tillgängligt.

Så här uppgraderar du din dator till Windows 10 gratis

 1. Först måste du ha en dator med Windows 7, Windows 8 eller Windows 8.1.
 2. Besök den här webbsidan från Microsoft.
 3. Klicka på knappen “Upgrade Now”.
 4. Kör installationsfilen som laddades ner till din dator.
 5. Följ instruktionerna på skärmen för att slutföra processen.

Svårare än så är det faktiskt inte. För det mesta.

En del som har testat säger att de stött på problem med en dll-fil som datorn vill ha men inte hittar, nämligen api-ms-win-core-libraryloader-l1-1-1.dll. Du hittar lösningen på problemet här.

Kryphålet som vi nämner ovan kommer inte att finnas för evigt. Det är troligt att Microsoft inom en snar framtid stänger dörren och har du inte uppgraderat från Windows 7/8/8.1 än så bör du göra det omedelbart.

Så laddar du ner Windows 10

Det finns en stor sannolikhet att Microsoft har stängt kryphålet när du läser detta. Har du den oturen finns åtminstone möjligheten att ladda ner Windows 10 så att du kan installera operativsystemet.

Det behövs ingen produktnyckel för själva installationen. Du kan ladda ner en installationsfil för Windows 10, installera och använda datorn i 180 dagar utan att Microsoft gnäller. Den tiden kan sedan utökas ytterligare en period.

Så här laddar du ner Windows 10:

 1. Gå till Microsofts officiella nedladdningssida för Windows 10
 2. Ladda ner den version som passar ditt behov bäst (Home fungerar bra för de flesta)
 3. Ladda ner Rufus för Windows och installera programmet
 4. Anslut ett tomt USB-minne till en ledig USB-port
 5. Öppna Rufus, välj Windows 10-filen du laddade ner och följ instruktionerna

När processen är klar har du ett USB-minne som kan användas för att installera Windows 10 på din dator. Tänk på att det här inte är någon bra lösning om du planerar att använda Windows 10 en längre tid.

Vad händer om jag inte aktiverar Windows 10?

Du kan välja att installera Windows 10 och inte aktivera operativsystemet. Microsoft kommer inte att stoppa dig från att använda datorn, men du kan inte heller använda datorn till fullo. Begränsningarna är få och små, men de är där för att påminna dig om vad Microsoft vill att du ska göra.

 • Vattenstämpel: Microsoft visar en liten vattenstämpel på desktop som en påminnelse åt dig. Och den försvinner inte förrän Windows 10 är aktiverad.
 • Begränsade inställningar: Du kan inte göra personliga inställningar i hur Windows 10 ser ut. Bakgrundsbilder och färginställningar är låsta tills du aktiverar operativsystemet.
 • Ingen support av Microsoft: Om du inte kan visa att du har en äkta Windows 10-licens så kommer Microsoft inte att hjälpa dig med problem. Du kan alltså glömma alla former av support om något går snett i Windows 10.

Dessutom stoppar Microsoft från installation av förhandsversioner av Windows 10. För att installera dessa måste man vara “Windows Insider”-användare samt ha en aktiverad kopia av Windows 10.

Akta dig för oseriösa webbsajter som lockar med gratis Windows 10-aktivering

Allt som glimmar är inte guld. Det finns många webbsajter som försöker locka dig att ladda ner appar eller nyckelgeneratorer som ska aktivera ditt Windows 10 helt gratis.

Vi rekommenderar att du absolut inte försöker använda dessa på din dator. Risken är mycket stor att du – istället för ett gratis Windows 10 – får skadlig kod på datorn som infekterar den åt cyberkriminella.

Om du faktiskt hittar en fungerande lösning och som inte är från Microsoft så måste du ställa dig frågan – hur betalade jag för det här? Med all sannolikhet händer det saker i bakgrunden som du inte ser. Kod som stjäl dina filer, visar reklam och annat otyg.

Fungerar det för dig? Skriv en rad och berätta för oss i kommentarerna!

Taggar

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Close