Här köper du Windows 10 billigast – från 175 kronor

microsoft windows 10 logo 2019

Du kan köpa Windows 10 till din dator för bara några hundralappar. Men frågan är hur säkert det är och om det inte är för bra för att vara sant. Här tipsar vi om tre sätt att köpa Windows 10-licenser till din dator, och ger det billigaste alternativet en stor varningsflagga.

Artikeln uppdaterades den 22 februari 2022.

Om du köper en Windows-dator medföljer normalt Windows 10 Home eller Pro förinstallerad på hårddisken. Licensen är knuten till datorn och om du vill kan den överföras på ett Microsoft-konto.

Lästips: Uppgradera gratis till Windows 10 – snart stänger Microsoft kryphålet

Men om du bygger din dator från grunden eller köper en halvfärdig dator – då måste du köpa en ny, oanvänd Windows 10-licens. Här berättar vi var du hittar licenserna billigast.

Så mycket kostar Windows 10 Home & Pro

Om du vill köpa en helt ny licens för Windows 10 Home eller Pro så finns tre vägar att gå. De vanligaste är att köpa direkt från Microsoft eller från en vanlig butik. Men det finns även ett tredje alternativ som är mycket billigare än de båda andra – frågan är bara hur säkert det är. Här är de tre alternativen.

Windows 10-licenser från Microsoft

Det absolut tryggaste valet – men också det dyraste – är att köpa dina licenser direkt från Microsoft. Då är du helt säker att du får en oanvänd, fullt fungerande licens, redo för din dator. Tyvärr är också Microsofts licenser bland de absolut dyraste. En fullvärdig licens för Windows 10 Home kostar exempelvis 1 399 kronor medan Windows 10 Pro kostar hela 2 399 kronor.

Windows 10-licenser från handeln

Snäppet billigare är att köpa dina licenser från vanliga handeln. Kostnaden är generellt några hundralappar lägre än om du skulle köpa från Microsoft. Precis som med köp från Microsoft så är du garanterad äkta licenser. Priserna är ligger på cirka 1 190 kronor för Windows 10 Home och 1 699 kronor för Windows 10 Pro.

Windows 10-licenser från gråhandeln

Till sist har vi licenser som säljs på gråhandeln. Det handlar om äkta licenser som (sannolikt) fungerar utmärkt att aktivera på din dator, men det är ofta oklart var licenserna faktiskt kommer ifrån. Och priserna är i vissa fall bara en tiondel av vad Microsoft tar för sina licenser. Windows 10 Home kan du köpa för 114 kronor och Windows 10 Pro för strax under 100 kronor.

Läs mer: Vad kostar Windows 11? (Här är svaret)

Hur säkert är det att köpa Windows 10-licenser från gråhandeln?

Det finns ett uttryck som säger att ”om något är för billigt för att vara sant, då är det troligtvis också det”. Och om du kan köpa en Windows 10-licens för 175 kronor när Microsoft kräver nästa tio gånger så mycket, då kan du nästan räkna med att något skumt är på gång.

Svenska butiker som Livekort.se och Onlinekoder.com erbjuder superbilliga licenser för bara några hundralappar. Om du köper från dem är sannolikheten stor att du får en fullt fungerande licens som du kan aktivera. Men det är inte garanterat. Det finns en risk att licensen du får redan är använd sen tidigare, och då kan den givetvis inte aktiveras.

Vi rekommenderar att du främst köper dina licenser från betrodda återförsäljare till Microsoft, trots den högre kostnaden. Det finns flera anledningar till det.

  1. Du riskerar inte att köpa en licens som plötsligt avaktiveras veckor eller månader efter köpet
  2. Du köper en licens som är helt äkta från Microsoft och inte riskerat stulen för återförsäljning
  3. Du riskerar inte att sponsra kriminell verksamhet eller dylikt

Om du absolut vill chansa på att köpa Windows 10-licenser från gråhandeln så rekommenderar vi att du betalar med PayPal. Då kan du anmäla till PayPal att butiken inte levererat enligt avtal och kan få pengarna tillbaka.

Läs mer: Bästa torrentklienten är qBittorrent – här laddar du ner programmet

Piratkopiera Windows 10 – det farliga alternativet

Det kan vara lockande att ladda ner Windows 10 från andra källor än Microsofts egen webbsajt och att generera en produktnyckel från en av de många generatorer som cirkulerar på internet. Men tänk på att det finns en stor risk att din dator infekteras med skadlig kod om du gör det. Här är vad du måste tänka på.

Ja, det är fullt möjligt att piratkopiera Windows 10 på ett sätt så att du slipper betala de där hundralapparna för en äkta produktnyckel. Allt du behöver är en torrentsajt med piratkopierat innehåll och en torrentklient.

Nej, vi rekommenderar inte att du gör det. Risken för skadlig kod, så kallad malware är extrem. Och det säger vi inte bara för att piratkopiering är olagligt eller för att någon på Microsoft bett oss säga det. Risken är extrem.

I absolut värsta fall kan nyckelgeneratorn du laddar ner sprida ransomware och annat otyg till din dator. Skadlig kod som krypterar dina filer och kräver lösensumma för att låsa upp dem igen. Eller malware som stjäl dina lösenord, dina filer och mer.

Du kan köpa en produktnyckel för Windows 10 för strax under 200 kronor. Är det verkligen värt att riskera dina filer för så lite pengar?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.