Så frigör du utrymme på hårddisken i Windows 10 — 3 smarta lösningar

Förr eller senare kommer din dator troligtvis att protestera på grund av för lite ledigt utrymme. Har du en stor hårddisk på flera terabyte kanske du klarar dig, men alla andra med SSD-enheter med mindre utrymme lär stöta på problemet.

Tycker du inte om att manuellt rensa bort onödiga filer finns ett praktiskt knep som gör det åt dig. Med funktionen Storage Sense i Windows 10 får du automatisk borttagning av temporära filer och objekt som funnits i papperskorgen mer än 30 dagar.

Just papperskorgen kanske du tömmer då och då, men när kollade du mappen för temporära filer sist? Där kan finnas åtskilliga gigabyte som är onödiga och bara tar upp utrymme. Storage Sense är inte lika bra som en manuell körning med exempelvis Diskrensning (Disk Cleanup), eller gratisverktyget Glary Utilities, men det är en bra snabblösning att prova.

För att aktivera Storage Sense krävs först och främst “Windows 10 Creators Update”. Har du uppdateringen installerad på datorn kan du gå till Inställningar > System > Lagring. Här klickar du på brytaren bredvid alternativet “Storage Sense”. Klart!

Diskrensning

Diskrensning i Windows 10
Diskrensning följer med Windows 10 och är bättre än Storage Sense på att hitta filer.

Om du tycker att Storage Sense ger för dåligt resultat är det värt att titta närmare på Diskrensning och Glary Utilities. Två utmärkta verktyg för att manuellt hitta och ta bort filer som inte behövs. Den senare kan dessutom göra mycket mer än bara ta bort filer.

Diskrensning, eller Disk Cleanup, som applikationen heter på svenska, medföljer Windows 10. För att köra programmet söker du på ”Diskrensning” i sökfältet i aktivitetsfältet och kör applikationen därifrån. Följ instruktionerna på skärmen och kryssa för vad som ska tas bort när valet presenters (se bild ovan).


Lästips: 5 nödvändiga gratisprogram till din dator


Nämnvärt är att om du ser ett alternativ som heter ”Windows ESD” eller dylikt ska DU INTE markera denna för borttagning. Det är viktiga filer som används vid fabriksåterställning av datorn. Har du själv monterat ihop din dator finns detta alternativ troligtvis inte, men har du köpt en färdig OEM-dator kan den finnas i listan. Undvik!

Övriga alternativ ska vara säkra att markera för borttagning. Det är alltid förenat med vissa risker att göra den här typen av rensningar, så säkerhetskopiera alltid dina viktiga filer innan du låter Diskrensning göra sitt jobb.

Glary Utilities

Glary Utilities gör allt och lite till. Ett fantastiskt gratisprogram för alla Windows-datorer.

Om det bara hade funnits ett enda gratisprogram att ladda ner så önskar vi det vore detta. Glary Utilities kan mycket mer än bara ta bort onödiga filer från hårddisken, exempelvis rensa bland oanvända registernycklar och säkert radera filer för att omöjliggöra återskapning.

Glary Utilities kan även reparera hårddisken om fel hittas, fixa felaktiga genvägar till filer som inte finns längre, hitta spionprogram och rensa bland uppstartsprogrammen. Listan på saker som Glary Utilities kan hjälpa dig med helt kostnadsfritt är galet lång.

Tacksamt nog behöver de allra flesta bara huvudfunktionen som heter ”1-klicks-underhåll”. Den gör också precis vad namnet säger. Ett klick och programmet söker efter mängder av filtyper som kan tas bort. Beroende på vad du väljer kan det gå på sekunder eller ge dig chansen att hämta en kopp kaffe innan det är klart.

Glary Utilities gör inga automatiska sökningar med gratisversionen, men betalar du några hundralappar kan du köpa Pro-versionen som har denna funktionalitet. För de flesta är det bättre att göra en manuell kontroll då och då, men är du glömsk av dig kan Pro-versionen vara en god investering.

Ladda ner Glary Utilities från den officiella webbsajten.