Nya gratisverktyget PC Manager för Windows 11 & 10 optimerar datorn

PC Manager Microsoft

PC Manager är ett nytt gratisverktyg från Microsoft som optimerar datorer med Windows 11 och Windows 10.

Verktyget har många funktioner som efterliknar vad populära CCleaner erbjuder, som borttagning av temporära filer från hårddisken och visning av hur datorns resurser används.

Här är allt vi vet om PC Manager från Microsoft idag.

Det här är PC Manager

Målet med PC Manager är att ge användarna ett lättanvänt verktyg för grundläggande optimering av operativsystemet Windows 10 och 11.

Funktionerna som vi känner till idag är att appen kan rensa onödiga och temporära filer från hårddisken för att frigöra lagringsutrymme, visa vilka appar och tjänster som påverkar prestandan mest och köra viruskontroll med Microsoft Defender.

PC Manager kan även visa alla processer som körs för tillfället, hantera lagringsutrymmet och visa uppdateringar via Windows Update.

Gratisverktyget är alltså en app som kombinerar flera andra, befintliga funktioner i Windows 11/10 och från tredjepartsutvecklare i en samlad, enklare lösning som kommer direkt från Microsoft.

Lästips: Så frigör du utrymme på hårddisken i Windows 10 / 11

PC Manager är inte för avancerade användare

Den som vill ha bättre kontroll över Windows bör dock inte skaffa PC Manager. Appen kombinerar mycket i en lättöverskådlig lösning, men om du är en mer avancerade användare så kan du behöva ett annat, mer djupgående alternativ eller använda de redan inbyggda kontrollerna i Windows.

Antingen använder du de redan utmärkta (men utspridda) lösningarna som finns i Windows. Eller så kan du prova några av de utmärkta tredjepartsverktyg som finns på marknaden idag. Det finns kostnadsfria verktyg och de som kostar från några tior och upp till hundratals kronor varje år.

Här är några verktyg för att optimera Windows:

Vår personliga favorit är Glary Utilities som går att testa kostnadsfritt, men vill du ha alla funktioner så får du snällt betala för det.

Verktyget är ett ”nagware” för Microsoft Edge

Det finns en stor anledning till varför du kanske inte vill installera PC Manager på din dator, och det är om du använder en annan webbläsare än Microsoft Edge.

Anledningen? PC Manager kan ses som ett så kallat nagware som vill att du byter från din favoritwebbläsare Chrome/Firefox/Safari (eller vad du nu använder) till Microsoft Edge.

Här laddar du ner PC Manager

Så vart finns PC Manager att ladda ner till datorn?

Svaret på den frågan just nu är ingenstans. Appen är under utvecklingen och kommer till MIcrosoft Store när appen är färdig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.