Rykte: macOS är på gång till iPad Pro

iPad Pro

Apple arbetar på en specialversion av macOS som ska släppas till iPad Pro. Det säger det senaste ryktet om den populära serien med professionella surfplattor från Cupertino-företaget.

Det är många som ifrågasätter ryktets trovärdighet, och nu har läckaren visat osäkerhet själv. Här reder vi ut vad läckan om macOS och iPad Pro innebär, och ställer oss frågan om det ändå inte vore rimligt.


Kodnamnet för operativsystemet ska vara ”Mendocino” och lanseras som macOS 14 under 2023.

Tips: Läs alla våra artiklar om macOS här

Apple borde ta macOS till iPad Pro

Det är ingen tvekan om att iPad-serien är helt galet underutnjyttjad av Apple. Surfplattorna är extremt kraftfulla, men är starkt begränsade av iPadOS som är en undermålig plattform för så mycket prestanda under skärmen.

Serien har så klart stor nytta för många, men i stort är iPad Pro-serien bara en kassako för Apple och inte det användbara verktyg som många önskar sig. Och begränsningen ligger i Apples oförmåga att ge oss ordentlig multitasking.

Inte ens nya Stage Manager som släpps med iPadOS 16.1 fungerar som det ska. Det initiala kravet på surfplatta med Apples M1 eller M2 kritiserades hårt av många och idag helt magiskt meddelades att Stage Manager även fungerar på äldre modeller med Apples A Bionic-kretsar.

Vår tanke om den ändringen? Apple ville använda Stage Manager som en säljpunk för att locka fler att uppgradera med en nyare iPad.

Det här säger ryktet om iPad Pro och macOS

According with my source Apple would be testing a smaller version of macOS exclusively for the new iPad Pro M2! ”Mendocino” should be the codename for macOS 14. A simplified version should be planned for the M2.

Ryktet och citatet ovan kommer från Twitter-användaren Majin Bu. I en serie med tweets säger kontot att det handlar om en avskalad version av macOS som utvecklas specifikt för den M2-bestyckade modellen av iPad Pro.

Majin Bu säger också att gränssnittet i macOS har förstorats med 25 procent för att göra det mer användbart på pekskärm.

Samtidigt med informationen om macOS på iPad Pro så publicerade kontot en skärmdump som påstås visa en återställningsfil för det kommande operativsystemet. En fil av typen ipsw med den förvånansvärt lilla filstorleken 6,2 gigabyte.

Lästips: Se alla våra artiklar om iPad Pro-serien här

Macbook Pro 2021
Apple vill inte att du slutar köpa Mac-datorer. Därför kommer iPad Pro aldrig bli en fullfjädrad ersättare (fast man ska aldrig säga aldrig).

Därför tror vi inte att macOS kommer till iPad Pro

Det är enkelt. Apple kommer inte att släppa macOS till sina surfplattor eftersom det skulle riskera att kannibalisera på försäljningen av Mac-datorer

Om användarna inte längre behöver både en Macbook Pro och en iPad Pro så kommer de bara göra ett enda köp, och det betyder att Apple förlorar pengar.

Allt handlar om att låsa in användarna i det dyra ekosystemet med Apple-prylar och se till att de handlar så mycket som möjligt utan att lämna igen. Höga marginaler gör att Apple drar in storkovan till sina investerare och så länge de kan fortsätta med det så tror vi inte att iPad Pro någonsin blir en ersättare till Mac-datorerna.

One of Apple’s top priorities should be to bring macOS to iPad. And yet, I don’t think Cupertino will ever – there is a middle ground Apple could take.

Så mycket kostar iPad Pro med M2-processorn

Om du funderar på att skaffa en senaste generationens iPad Pro med M2-processorn så kostar det dig minst 11 995 kronor. Minst. Det är grundmodellen med 11-tumsskärm och 128 GB lagring.

Vill du ha den större 12,9-tumsmodellen med samma mängd lagring så kostar det dig skyhöga 16 495 kronor. En kostnadsökning med 38 procent bara för en större skärm (och en något vassare sådan av typen mini-LED).

Sen tillkommer extra kostnader om du vill ha AppleCare+, Apple Pencil och Magic Keyboard. Det blir snabbt ett stort antal tusenlappar extra som lämnar din plånbok.

Du hittar de senaste priserna på Apples officiella webbsajt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.